Nijmegen-Oost barst van de kleine ondernemers. Elke maand stellen we aan een van hen vijf vragen. Deze keer spreken we Elke Linders en Polle Aubert van humusbar Garbanzo aan de Van Oldenbarneveltstraat 63A in Bottendaal.
Tekst: Karin Veldkamp, foto: Hans Hendriks
Waarom kozen jullie voor dit vak?
"Het was een wens die we lang hebben gehad. Als we op reis waren zagen we altijd leuke dingen die ons inspireerden; van placemats tot een bijzondere wc en dan zeiden we tegen elkaar: Zo willen wij het ook. We wisten niet precies wat we gingen doen. Het kon een restaurantje, café of culturele verzamelplek zijn. Toen we een plek hier in de paraplufabrieken aangeboden kregen, hadden we net een baby van twee maanden. Het was niet het juiste moment, maar we hebben het wel gedaan omdat de setting past bij ons. Want naast eten bieden we ook ruimte aan kleine exposities, nieuwe muziek en discussie-avonden. We zijn nu ruim een half jaar bezig en bouwen het langzaam op. We hebben geen lening of startkapitaal, dus betalen het uit eigen zak."
Hoe werken jullie?
“We zijn nu twee keer per week open en iedereen kan hier een broodje humus eten of bestellen om mee naar huis te nemen. In de Oosterse landen rond de Middellandse Zee is het een hoofdgerecht, daar eet men humus als lunch met groenten en pitabrood. Ook wij bieden het aan als lunch. Ondertussen verkopen we ook soep, lekkere drankjes en zoetigheid. We maken alles zelf en krijgen daarbij veel hulp van een vriend en familie. We hebben zes verschillende smaken humus. Inmiddels krijgen we ook vragen van restaurants, maar dat is nu nog niet ons doel, we bouwen het langzaam op.”
Waarom hebben jullie voor dit product gekozen?
"Humus is ongekunsteld veganistisch en een ondergeschoven product. Het is diervrij en je kan veel variëren. Veel mensen zien het als een veredelde pindakaas maar dat is het niet. We bereiden onze humus zonder olie, op de klassieke manier, in tegenstelling tot de meeste supermarkthumus. Het basisingrediënt is kikkererwten (Garbanzo in het Spaans - red.). Naast de ‘classic’ die voor zestig tot zeventig procent uit kikkererwten bestaat, hebben we een humus van gerookte wortel en kaneel. Een andere smaak is met sinaasappel, gember en zwarte peper."
Wat onderscheidt jullie van de concurrent?
"We zijn de enige in Nijmegen, dus uniek hier.
Hebben jullie een droom richting de toekomst?
"We willen graag op locatie staan met onze humus. Daar hebben we al op ingespeeld door een bar met wieltjes te maken. En natuurlijk willen we veel vaker open, misschien wel zeven dagen per week. En we willen meer aandacht voor andere activiteiten eromheen.
De humusbar is geopend op vrijdag van 17:00 - 20:00 en zaterdag van 11:00 - 17:00. Voor meer informatie zie www.garbanzobar.nl.