Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Dertig ransuilen in één boom

  • 3 reacties


Vlakbij de stuwwal zijn meer dan 25 ransuilen neergestreken in één boom. Soms worden er wel 30 geteld. Wie niet weet dat ze er zitten, ziet ze niet, maar een verzameling kinderen en volwassenen verraadde op een vrijdagmiddag, eind november, de plek. De kinderen zochten uilenballen op de grond. De volwassenen zochten uilen in de boom met camera's en verrekijkers. Een lid van de vogelwerkgroep Nijmegen vertelde aan wie het horen wilde: „de uilen slapen overdag in de boom en bij schemering gaan ze op muizenjacht". „Het is een uitzonderlijk goed muizenjaar vanwege de zachte winter, vorig jaar', legde hij uit. „De uilen slapen in de stad, omdat daar geen haviken zitten, die ze het leven zuur maken", legde een vogelspotter uit. Ze genoot zichtbaar. De ransuil, met z'n kenmerkende pluimpjes boven z'n oren, staat op de rode lijst van bedreigde broedvogels. De uilen verzamelen zich in de winter wel vaker in groepen, maar 30 in één boom is ongewoon. Het kunnen uilen uit de omgeving zijn, die gezamenlijk de winter op een zogenaamde 'roestplaats' doorbrengen, maar het kunnen ook uilen uit noordoost Europa zijn, die tijdelijk rusten op hun trek naar het zuiden. De precieze plek onthullen we niet, om te voorkomen dat te veel kijkers de dagrust van de ransuilen verstoren.

Wijkkrantmedewerker Kor Goutbeek schreef er ook een informatief stuk over:
In de buurt van de St. Maartenskliniek is een roestplaats ontdekt van ransuilen. Er zijn daar vanaf 20 november overdag maximaal 32 uilen geteld. Dat is het hoogste aantal van Nederland in deze maand. Rans- en velduilen kennen gezamenlijke slaapplaatsen - de zogeheten roestplaatsen - in tegenstelling tot onze vier andere uilensoorten: oehoe, steen-, bos- en kerkuil. De ransuilen sliepen de eerste week in één eik, maar hebben zich inmiddels verspreid over meerdere bomen. In de avondschemering vliegen ze een voor een uit. Als straks de bladeren van de eiken gevallen zijn, zullen de uilen naar coniferen en andere naaldbomen in de buurt verkassen. In een kale boom is de kans op verstoring immers groter. De ransuil heeft de meest uitgesproken oorpluimpjes van al onze uilen. Met 2500 broedpaar is het een minder algemene soort. Hij jaagt ’s nachts geruisloos en behendig op veldmuizen in open grasland, maar zelfs in tuinen. 2019 is een erg goed muizenjaar, dus er is voorlopig voldoende voedsel. Als u gaat kijken: gedraag u rustig zodat de uilen kunnen roesten!

Deel dit bericht!
Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.