Een rubriek waarin Gottfried Erdtsieck, samen met fotograaf Marc van Kempen, onderzoekt wat er een jaar na een oproep in de Wijkkrant en op nijmegen-oost.nl is gebeurd.
Uit de wijkkrantrubriek ‘Prikbordadvertenties’ van een jaar geleden: “Ik zoek een gezellig orkest waar ik als 42-jarige klarinettist bij aan kan sluiten. Het stof moet er even van af geblazen worden, maar het lukt nog aardig en ik vind het leuk om het weer op te pakken.”
We weten allemaal dat het doel van de Wijkkrant o.a. is om bewoners te verbinden en ons blad is natuurlijk een graag gelezen communicatiekanaal in onze prachtige wijk. Over verbinding gesproken, wat is dan de ‘opbrengst’ van zo’n verzoekje?
Merlijn van Issum, nu inmiddels 43, woont sinds 2019 met haar man Johannes en hun twee zonen, Sven (8) en Finn (5), in de Bandoengstraat. Tijdens onze ontmoeting steekt Merlijn van wal over de achtergrond van haar oproep in de Wijkkrant.
“Ik kom oorspronkelijk uit een mooi dorp: Beek en Donk, tussen Eindhoven en Gemert. Daar begon ik al op de basisschool met klarinet spelen. Zoals dat toen ging, kreeg je via de harmonie een leeninstrument en privélessen op een instrument dat beschikbaar was. Daar speelde ik eerst bij het leerlingenorkest, daarna bij het jeugdorkest en later bij de plaatselijke harmonie, O&U, Oefening en Uitspanning. Ik heb jaren met heel veel plezier elke vrijdagavond in de harmonie van Beek en Donk gespeeld. Maar toen ik het dorp uit ging, moest ik natuurlijk mijn instrument weer inleveren…"
Merlijn vertelt dat ze daarna jaren geen klarinet meer heeft aangeraakt, maar dat er twee gebeurtenissen waren die er toe geleid hebben dat ze weer ‘aan de klarinet’ gegaan is. De eerste is dat ze bij haar afstuderen van haar ouders een klarinet cadeau kreeg. En de tweede gebeurtenis was in 2019, het 50-jarig jubileum van haar jeugdorkest in Beek en Donk. Een gezellige reünie, een jubileumoptreden met alle oud-leden: bij Merlijn begon de klarinet weer te kriebelen…
“In 2010 kwamen we vanuit Amsterdam in de Van Nispenstraat te wonen. We konden, een bekend verhaal, in Amsterdam niks betaalbaars vinden en besloten naar Nijmegen te verhuizen. Die stad kende ik al omdat ik hier gestudeerd had. Ik ging op zoek naar een orkestje waar ik mijn partijtje mee kon blazen. Ik heb om mij heen gekeken, gezocht, maar niets gevonden. Gewoon een muziekorkestje om samen met plezier muziek te maken; ik heb het niet gevonden. Ik vroeg mij op een gegeven moment af waar al die mensen van mijn generatie zijn die het leuk vinden om gewoon wat muziek te maken! Toen ben ik maar gaan volleyballen…!“
Maar sinds haar optreden op de reünie ter gelegenheid van het jubileum van het jeugdorkest is Merlijn dus weer harder op zoek gegaan naar een orkest; vandaar haar oproep in de Wijkkrant. De oproep heeft verschillende reacties opgeleverd, met name tips van betrokken lezers. Maar Merlijn kwam vorig jaar in De Brug een oproep van “De Busband”, een echt Nijmeegs dweilorkest, tegen.
Merlijn: “Die oproep was leuk opgesteld, zo van: speel je deze of deze instrumenten, of iets anders, of vind je het gewoon leuk, kom een keer kijken! Gezelligheid stond duidelijk voorop. Eerst dacht ik, die zijn veel ouder dan ik, maar het was zó gezellig, ik pas er als jongste gewoon bij! We repeteren een keer per week en we treden als Nijmeegs dweilorkest regelmatig op. Natuurlijk op Carnaval, Koningsdag en bij onze Vierdaagse! En een leuk gevarieerd repertoire: ‘Al mot ik kruupe’, moet natuurlijk, maar ook ‘Ramona’, ‘de Engelbewaarder’, veel van Guus Meeuwis, gewoon van alles!”
Conclusie: Merlijn is een jaar later helemaal op haar plek. En voor wie nog wat zoekt: Zij nodigt iedereen uit om een keer te komen kijken of mee te komen doen. Deze “Bus” stopt bij elke halte waar muzikanten wachten die muziek maken en gezelligheid willen combineren!
-----------------------------------------------
“De Busband Nijmegen is een up-tempo feestorkest met een eigen stijl en repertoire. Vele swingende hits en medleys van bekende, vlotte, oude en nieuwe dans- en feestklassiekers passeren in hoog tempo de revue”, vermeldt hun website. En daar is ook het antwoord te vinden wat de oorsprong van de naam is. In 1984, ver voor 'Breng' en 'Novio' hadden we in Nijmegen de CVD, de Centrale Vervoersdienst. En toen in 1984 de telefoniste van de CVD in het huwelijksbootje stapte, namen collega’s het ludieke initiatief om haar bruiloft muzikaal te omlijsten met feestmuziek: De Busband had haar eerste optreden! Dat succes leidde in 1986 tot de officiële oprichting van een orkest dat haar oorsprong vond in de busdienst van Nijmegen. Meer informatie: www.busband.nl of op Facebook.