Bona Baana bestaat bijna 25 jaar. De opbrengst van de flessenactie van de Albert Heijn aan de Daalseweg gaat in december naar de stichting. Twee redenen om in gesprek te gaan met Marike Spee en Leo Poiesz, twee buurtbewoners die nauw betrokken zijn.
Tekst Karin Veldkamp. Foto Hans Hendriks
Bona Baana is in 1998 opgericht door een aantal verpleegkundigen die in de tropen hebben gewerkt. Ze wilden kansarme jongeren in landen rond het Victoriameer in Oost-Afrika extra kansen geven. "Bona Baana is een uitdrukking in de Bantu-taal, die in het hele gebied wordt gesproken en wordt gebruikt als men over kansarme jongeren praat. Vrij vertaald betekent het; alle kinderen hebben gelijke rechten", leggen Leo en Marike uit.
Samen met de inwoners
Alleen al in Oeganda zijn er naar schatting 970.000 kinderen onder de zeventien jaar wees. Met allerlei acties zoals het Afrikafestival of een kerstmarkt en met donaties haalt Bona Banaa geld op voor projecten om bijvoorbeeld kansarme jongeren aan het werk te krijgen door ze een training aan te bieden als fietsenmaker of naaister. Het bedrag wordt regelmatig aangevuld door Stichting de Wilde Ganzen of met subsidies van Stichting Overal en Basta. "Het zijn altijd kleinschalige projecten waarbij de lokale bevolking vanaf het begin bij betrokken is, daardoor hebben we in de loop der jaren een goed netwerk opgebouwd met de mensen daar. Een van ons gaat op eigen kosten een keer per drie jaar die kant op om de contacten te onderhouden".
Zorg voor moeder en kind
Het lopende project, waar het geld van de flessenactie naar toe gaat, is gericht op tienermoeders in Kenia. In het hele gebied leven er naar schatting 130.000 kinderen met HIV. Het is een groot en schrijnend probleem. "Veel kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar zijn ouders verloren aan Aids en vaak belanden ze dan op jonge leeftijd op straat en worden aan hun lot overgelaten, waardoor zeker de meisjes bijzonder kwetsbaar zijn en een makkelijke 'prooi' voor mensen die ze willen uitbuiten. Het opgehaalde geld gaat naar een kliniek en dat is geen kliniek zoals wij ons dat voorstellen. Het is een oud bestaand gebouw dat hard aan renovatie toe is. Met het bedrag gaan we het moderniseren zodat moeder en kind er zorg kunnen krijgen en ook voor vaccinaties terecht kunnen. Je kunt het enigszins vergelijken met een consultatiebureau hier. Het tienermoedersproject heeft in totaal 20.000 dollar nodig om dit ideaal te verwezenlijken en we gaan er vooralsnog niet vanuit dat we dit in een keer volledig bij elkaar krijgen. Daarom pakken we de modernisering in stapjes aan door bijvoorbeeld eerst de wachtkamer op te knappen en instrumentarium aan te schaffen".
Vrijwilligers welkom
Naast geld zijn vrijwilligers ook altijd welkom, zodat de stichting zich meer op publieksacties kan richten. "De laatste paar jaar is het aantal vrijwilligers teruggelopen waardoor er minder publieksacties zijn. We zoeken nu wat meer aansluiting bij bestaande, het liefst multiculturele, festivals zoals Divers op het Land van Ooij, maar we willen meer publieksacties, want die zijn niet alleen van belang voor de opbrengst maar ook voor de verbinding met mensen in de stad".
Wil je meer over Bona Baana weten kijk dan op de website: www.bonabaana.nl