Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Geslaagde Groene VrijdagRuim driehonderd deelnemers hebben afgelopen vrijdag meegedaan aan de tweede editie van Groene Vrijdag. Nijmegen stond op 11 oktober bol van de activiteiten waarmee de stad weer een beetje groener en mooier is gemaakt. Na een dag hard werken, afval rapen, bollen planten en nog veel meer, was er een boeiend middagprogramma in de Lindenberg met workshops, films, inspirerende sprekers en muziek. Volgend jaar is er weer een Groene Vrijdag.

Op Groene Vrijdag staken vrijwilligers eerst de handen uit de mouwen tijdens allerlei activiteiten verspreid over de stad.

Activiteiten:

  • klusjes en oogsten in Historische Tuin Warmoes,
  • bloembollen uitdelen in Nijmegen-Noord,
  • afval opruimen in Goffertpark en Kronenburgerpark,
  • voedselpakketten inzamelen voor de Voedselbank,
  • vergroenen van de Lindenberg, wooncomplexen van Talis en wooncentrum Griffioen,
  • fietsen langs door fietsapp Ring-Ring gesteunde lokale initiatieven,
  • rondleiding en workshop Kleurrijk Koken en Proeven in het Land van Ooij.

Alle vrijwilligers waren aansluitend welkom in de Lindenberg, waar ze een welverdiende lunch kregen aangeboden. Aansluitend waren er workshops, waarin de deelnemers tips kregen voor het ontstenen en vergroenen van hun tuin, leerden hoe ze vegetarisch, gezond én lekker kunnen koken en hoorden over bewonersparticipatie. Groene Vrijdag werd afgesloten met het interactieve programma Gesprekken in het bos met Plastic Soup Surfer Merijn Tinga en Lisa van der Geer, Nederlands jeugdkampioen speechen. Verder was er aandacht voor de projecten Mijn Groene Wijk en Kleurrijk Groen. De muziek werd verzorgd door Bart & Alex.

Monumentale vogelhuisjes

Wethouder Harriët Tiemens gaf een update over het Green Capital-netwerk in Nijmegen en vertelde dat Groene Vrijdag met deze tweede editie een jaarlijks terugkerend evenement is geworden. Ook nam ze het eerste exemplaar van een bijzonder vogelhuisje in ontvangst. Deze vogelhuisjes hebben de vorm van Nijmeegse historische monumenten, zoals de Stevenstoren en de Nicolaaskapel. De Bastei wil ze tegen de historische muur van de Veerpoorttrappen op gaan hangen. De Nijmeegse stadsdichter Wout Waanders sloot de middag af met een gedicht op maat.

Groene Vrijdag 2019 is een jaarlijks terugkerende dag en een initiatief van gemeente Nijmegen, in samenwerking met partners. Met Groene Vrijdag geeft gemeente Nijmegen, samen met het netwerk dat in het Green Capitaljaar is ontstaan, een vervolg aan de activiteiten uit 2018. Het doel is om samen Nijmegen groener en mooier te maken.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.