Nederland telt maar liefst 17.000 soorten insecten. Helaas verdwijnt de insectenpopulatie in rap tempo. Hoewel insecten ons soms tot last zijn, zijn de positieve effecten veel groter en zijn ze een onmisbare schakel in onze voedselketen.
Ingezonden door Frans Beulen, wijkbewoner en natuurliefhebber
De insectenwereld is zeer kleur- en vormenrijk. Geef je ogen de kost en ontdek deze fascinerende wereld gewoon in Nijmegen-Oost.
Onlangs fotografeerde ik de paring van elzenvliegen in het bronnenbos bij Ubbergen.
De elzenvlieg of slijkvlieg (Sialis lutaria) is een insect behorend tot de orde der grootvleugeligen. Ze zijn ± 2 cm groot.
In het voorjaar (april t/m. juni) zie je ze soms in grotere aantallen bij stilstaand of langzaam stromend water, zittend op een riet- of plantenstengel. Ze vliegen nauwelijks, niet meer dan een paar meter.
Ze leven maar kort, hooguit 1 week. In die tijd paren ze, waarbij het kleinere mannetje onder de vleugels van het vrouwtje kruipt. Na de bevruchting zet het vrouwtje een pakketje eitjes af op plantenstengels die over het water heen hangen. Na ongeveer een maand kruipen de larven uit hun ei, laten zich in het water vallen en zakken naar de bodem van de beek of sloot. Ze jagen op kleine waterdiertjes, zoals wormen en muggenlarven.
Na zo’n 10 vervellingen komen ze na 2 jaar als 4 cm forse larven aan land, graven daar een holletje of verbergen zich tussen bladafval om te verpoppen. Na ± 3 weken sluipt dan de elzenvlieg uit en begint de cyclus opnieuw.