Jan van de Veerdonk, die half Nijmegen-Oost verbouwde en beter maakte, neemt geen uitvoerend werk meer aan en de Thiemeloods in Bottendaal staat te koop. Zijn laatste aangenomen werk is het van-het-gas-af verbouwen van een rijksmonument aan de Groesbeekseweg. Ik ontmoet de alternatieve aannemer met zijn onafscheidelijke huisartsentas in zijn Thiemeloods. "Ik hoop dat de Loods op de een of andere manier wordt voortgezet. Het is een buurtverbinder in de wijk."
Tekst: René Pennock, fotografie: Marc van Kempen
"Ik ga door met advies- en ondersteuningswerk, met de informatieavonden en met de quickscans", vertelt Jan. Hij heeft de afgelopen jaren in de Thiemeloods informatieavonden gehouden om huiseigenaren voor te lichten over verduurzaming van hun huis. "Daar zijn meer dan 900 mensen geweest. Ik vind het boeiend om eigenaren handvaten te geven om zelf grip te krijgen op hun eigen plannen. Ze gaan na zo'n avond blij weg, wat is er mooier dan dat? Het motiveert me, ik ga met die avonden dan ook gewoon door." Bij een quickscan komt Jan bij huiseigenaren thuis kijken wat er gedaan kan worden om te verduurzamen. "Als daar opdrachten uit voortkomen doe ik dat niet meer zelf, maar ga ik anderen zoeken om dat uit te voeren. Ik kan dan van onderaannemers aannemers maken." Het bouwbedrijf staat niet te koop: "Daar is geen belangstelling voor", zegt Jan, "Er is werk genoeg. Niemand hoeft een bestaand bedrijf over te nemen om aan opdrachten te komen."
Bouwgroep Lent
Van de Veerdonk kwam in 1981 als HTS-er bouwkunde naar Nijmegen. "In 1982 begonnen we met het collectief Bouwgroep Lent, een VOF, vooral ingegeven door de woningnood. We verbouwden kraakpanden of bedachten alternatieve plannen voor die panden en we maakten grote vooroorlogse huizen goed bewoonbaar voor woongroepenverenigingen, dat was iets nieuws toen.” Maar Bouwgroep Lent heeft ook het Steigertheater meermaals verbouwd en het Badhuis omgebouwd tot Badhuistheater voor Teneeter. In die tijd adverteerde de bouwgroep met de leus: 'De enige echte theatermakers'. Een Bouwgroep met idealen. “In het begin vroegen we ƒ 12,50 per uur, dat was bijstandsniveau!", vertelt Jan. "De mensen en organisaties waarvoor we werkten hadden meestal weinig geld en veel vrije tijd, dus ze werkten vaak zelf mee. We waren een MeMO bedrijf: een Mens- en Milieuvriendelijke Onderneming. We hebben ook allerlei mensen opgeleid, van oud-delinquenten tot randgroepjongeren en mensen die iets heel anders wilden gaan doen." Belangrijk, want het was een tijd van grote werkloosheid.
Veerdonk en Mulder Bouwbedrijf B.V.
In 1989 begonnen Jan van de Veerdonk en Gary Mulder op de huidige locatie aan de Leemptstraat in Bottendaal Veerdonk en Mulder Bouwbedrijf B.V.. Een tijd van verregaande renovaties van oude panden in de 19e-eeuwse schil rondom het centrum. "Ik denk dat we in alle straten van Nijmegen-Oost wel gewerkt hebben. Vroeger om vooroorlogse panden bewoonbaar te maken, daarna renovaties en tegenwoordig om ze te verduurzamen", legt Jan uit. "We kenden de problemen vaak omdat we ze al eerder in diezelfde straat al hadden meegemaakt. Die 19e-eeuwse panden zijn moeilijk om aan te werken, de eigenaren weten vaak goed wat ze willen. De meeste aannemers prefereren nieuwbouw, waar nog niemand in woont, maar ik vind het hartstikke leuk om aan oude stadspanden te werken. We renoveerden ook monumenten en boerderijen. Dan kun je, ook door onze eigen werkplaats, echt laten zien wat je waard bent!"
Thiemeloods
Het pand van Veerdonk en Mulder Bouwbedrijf aan het Thiemepark is in 2015 omgebouwd tot de Thiemeloods, vernoemd naar de drukkerij die er vroeger zat. Op zolder de theaterzaal voor 140 personen. Beneden de foyer met vinyl platenspeler, bar en terras (85 personen), het werkplaatsachtige proeflokaal met een wijnwinkel en (wijn)bar (60 personen) en een kleine salon. Jan werkte in de ruimtes. "Als ik op de loods kom kijk ik waar een stoel en een tafel vrij zijn en daar ga ik mijn werk doen". Het tekent zijn instelling: een bescheiden mens. "Het aannemersbedrijf was altijd de basis van de Thiemeloods. Wat de Thiemeloods tekort kwam, vulde het Bouwbedrijf aan.” In de theaterzaal heeft inmiddels een keur aan artiesten gestaan. Jan noemt er een aantal op: "André Manuel, Ernst Jansz, Spinvis, Kees Prins en Paul de Munnik en vorige maand nog Wilfried de Jong." En niet te vergeten Jans broer, de cabaretier Mark van de Veerdonk. "Na het laatste optreden van zijn tweede voorstelling heeft hij zijn decor hier gewoon achtergelaten. Het staat er nog steeds." Ook is het een gerenommeerd jazzpodium (Podium JIN programmeert er optredens) en zijn er andere kleine muziekoptredens. "We werken met vrijwilligers in de programmering, de groepenopvang en de kaartverkoop. Het is geen open horeca", vertelt Jan verder. "We zijn alleen open als er wat te doen is." En er is altijd veel te doen. Alle ruimtes zijn te huur. Wekelijks is er een pubquiz, er zijn bijeenkomsten van politieke partijen, promoties, verjaardagen, koffietafels, evenementen, bruiloften en partijen. Tijdens ons gesprek is het hele gebouw in gebruik door het ROC voor presentaties door studenten.
"Als ik stop met uitvoerend werk, dan kan ik de Thiemeloods niet meer financieel faciliteren. Ik heb mijn ziel en zaligheid hier liggen, het is superleuk geweest! Ik hoop echt dat het op de een of andere manier met een waardige opvolger voortgezet kan worden", zegt Jan met spijt in zijn stem. "De Thiemeloods heeft volgens de gemeente een belangrijke plaats verworven als buurtverbinder in de Bottendaal en in Nijmegen. Ze zouden eventueel podiumsubsidie willen verstrekken. Een coöperatie of een horecaondernemer met een cultureel hart zou ook een uitkomst zijn."
Uitdelen
"Je moet tot je 30ste leren, van je 30ste tot je 60ste bijdragen aan de maatschappij en na je 60ste uitdelen", filosofeert Jan. Hij gaat verder met gratis voorlichting en informatieavonden over de energietransitie voor oude panden. "Niet eens zozeer voor het milieu of zo, maar gewoon om die oude wijken mooi en comfortabel bewoonbaar te houden." Verder leidt hij isolatiecoaches op voor de gemeente.
Maar het is nu ook tijd voor andere dingen: Jan heeft met zijn band Vollop een cd opgenomen met eigen Nederlandstalige nummers. Hij wil meer gaan spelen en optreden. Hij woont zelf ook in een vooroorlogs huis aan de Van Spaenstraat. "Daar kan ik nu eindelijk eens mee aan de gang ..."
--------------------------------
Foto's © Marc van Kempen
www.marcvankempenfotografie.nl
Bij interesse in de foto kunt u contact opnemen via:
No use allowed without permission
Online/offline/commercial