Op 13 oktober 2022 waren wij met hoogleraar Henk Siepel van de Radboud Universiteit in gesprek gegaan om de bijzondere ‘Leerstoel’ voor het ‘Vliegend Hert’ te realiseren. Wij zien dit als een groot levend kunstwerk dat uiteindelijk als een voorbeeld kan dienen voor studenten, om door de natuur geïnspireerd te raken. En vooral ook om met andere ogen naar de natuur te kijken.
In dit gesprek kwamen verschillende mogelijkheden en oplossingen naar voren die de moeite waard kunnen zijn: voor het ‘Vliegend Hert’ willen wij voor in het voorjaar van 2023, corridorverbindingen realiseren en om de leefgebieden van het ‘Vliegend Hert’ op een speciale kaart te gaan zetten. Op deze manier komen de corridorroutes van de leefgebieden tussen stad en landschap rondom van het ‘Vliegend Hert’ mooi in beeld met als uiteindelijke doel om deze leefgebieden te gaan uitbreiden en verder te ontwikkelen voor een haalbaar plan van de toekomst.
De leefgebieden van het ‘Vliegend Hert’ rondom de Radboud Universiteit worden in het voorjaar 2023 verder geschikt gemaakt. Namelijk om vooral in te zetten van de bestaande Inlandse zomereiken die voor het ‘Vliegend Hert’ en leefgebied ingezet kunnen worden. Het vliegend hert is uitsluitend afhankelijk van witrot (houtschimmels), waarvan deze sappen uit rottende dode eikenhouten stammen komen.
Op de campus van de Radboud Universiteit is een groot geschikt eiken bosperceel gevonden om deze plek geschikt te maken voor het ‘Vliegend Hert’. Dit bosachtig eiken perceel zou namelijk kansrijk zijn voor een nieuw ‘Vliegend Hert’ leefgebied. Het nieuwe leefgebied kan dan verder aan ons plan gekoppeld worden om de corridor route van het ‘Vliegend Hert’ met hun andere soorten leefgebieden aan elkaar te gaan koppelen. Met deze aaneengeschakelde leefgebieden komen de volgende groengebieden in aanmerking: Stadspark Brakkenstein, Botanische tuin, Heilige Landstichting en een groot eiken bosperceel aan de rand van de Meerwijk bossen.
Virtuele ‘Leerstoel’
Studenten van de Radboud Universiteit kunnen via de virtuele ‘Leerstoel’ de stem van het ‘Vliegend Hert’ beluisteren en om als inspiratiebron gebruiken en te verwonderen.
Opdracht vanuit de provincie Gelderland
Er is subsidie beschikbaar voor projecten die het leefgebied van het vliegend hert vergroten. Ons plan sluit goed aan op deze subsidie en we willen hiervan gebruik maken.
Door een goede samenwerking met hoogleraar Henk Siepel van de Radboud Universiteit en de goede samenwerkingen met andere natuurdeskundigen, komt de ‘Leerstoel’ ‘Lucanus Cervus’ tot zintuigelijk leven. De ‘Leerstoel ontwikkelt en prikkelt namelijk onze zintuigen die wij met de Radboud studenten met de aanwezige natuur direct om ons heen deze te mogen leren begrijpen en opnieuw te beleven, bestuderen, om te komen tot een duurzame gezonde samenleving.
Werkgroep ‘Hortus Civitatis’.
https://www.eis-nederland.nl/vliegendhert