De zomervakantie staat weer voor de deur! Dus binnenkort worden de koffers weer gepakt en kan een nieuw vakantieavontuur beginnen. Uiteraard gaat de smartphone ook mee, dus we zetten een aantal praktische apps voor u op een rij.
Reisapp
Met de Reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebt u altijd het laatste reisadvies over alle landen bij de hand. Buitenlandse Zaken meldt bijvoorbeeld stakingen, demonstraties, zware criminaliteit of natuurrampen. Maar ook als bijvoorbeeld geld pinnen een probleem is. Naast reisadvies biedt de app nog allerlei andere handige functionaliteiten:
- Wat de bagageregels zijn.
- Waar u moet zijn/wat u kunt doen als er een (nood)situatie plaatsvindt. Denk aan ziek worden, bestolen zijn, een paspoort of ID-kaart verloren zijn, een overlijdensgeval of een arrestatie.
- Het omrekenen van verschillende eenheden: valuta, gewicht en volume.
KopieID
Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort of identiteitskaart. Een klein aantal mag een kopie van uw identiteitsbewijs maken, zoals werkgevers, overheidsorganisaties en banken. Toch vragen ook veel andere organisaties om een kopie. Inzage in uw identiteitsbewijs is prima, maar geef liever geen kopie af. Is een kopie toch echt nodig? Maak er dan een zonder burgerservicenummer (BSN) en met een watermerk. De app KopieID van de overheid helpt bij het maken hiervan. Met deze app streept u namelijk gegevens door die een organisatie niet nodig heeft. Zoals uw burgerservicenummer (BSN), uw handtekening en/of pasfoto. Op papieren kopie van uw ID of paspoort kunt u deze persoonlijke informatie met een pen of stift wegstrepen.
De EHBO-app
De EHBO-app van het Rode Kruis moet eigenlijk op ieders smartphone staan. Hij geeft allerlei handige informatie over het verlenen van EHBO bij uiteenlopende ongelukjes en ernstige ongevallen. Op de homepagina van de app staan verschillende EHBO situaties afgebeeld. Van flauwvallen tot een brandwond. Op de homepagina staan veelvoorkomende ongelukken. Tik op een onderwerp om een stappenplan te openen. Stap voor stap ziet u een uitleg met plaatjes en hoort u een stem die voorleest wat u moet doen. Rechtsonder in beeld staat de optie om 112 te bellen.