Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Regenwater afkoppelen – simpel zelf te doen

  • 1 reactie

  • Verbeteringen
  • Gedeeld in De wijkkrant
  • Rubriek: Duurzaamheid

Tekst & foto’s: Kees Spoorenberg

Regenwaterinfiltratie, een echt scrabblewoord. Simpel gezegd komt het erop neer dat je het regenwater, dat normaal door de regenpijp naar het riool loopt, nu in de tuin laat lopen. Dat is goed voor de planten in de eigen tuin, maar ook voor de bomen in de straat. Ik zal in een paar stappen beschrijven hoe ik dat gedaan heb met wat simpele middelen.

Als eerste wil ik weten hoe snel het water de grond in gaat en doe gewoon een proefje. Ik graaf een kuiltje en gooi er een emmer water in en ik meet vervolgens hoe snel het water zakt, en dat is zo’n halve centimeter per minuut. De doorlaatbaarheid van de grond is dus heel goed. Dat klopt ook, want ik woon op het zand in Groenewoud. 

Als tweede bepaal ik waar ik het water wil laten infiltreren. Ik wil geen natte fundering, dus de kuil, waar het regenwater in loopt, is op een afstand van meer dan 2 meter van mijn huis. 

Als derde wil ik weten hoe groot de kuil moet zijn. Een globale richtlijn: Maximaal 10 liter per vierkante meter dakoppervlak. Dus een dak van 50 vierkante meter vraagt een kuil van 500 liter. Dat lijkt veel, maar als je zo’n 5 vierkante meter tuin al 10 centimeter verlaagd, dan ben je er al.

Als vierde heb ik een stuk uit de regenpijp gezaagd. Ik zet op het onderste stuk een afsluitdop, zodat er geen vuil in kan. Het bovenstuk sluit ik aan op  een standaard PVC buis en zo leidt ik het water naar de kuil ( zie foto ). 

Als vijfde wil de buis uit het zicht hebben en dat kan op twee manieren. Op de tuingrens met mijn buren is geen looppad en ik heb de buis net onder het zand gelegd. Bij mijn tuinpad heb ik een rij stenen even weggehaald, een sleuf gemaakt en daar de buis in gelegd en daarna de stenen weer terug gelegd. ( zie foto ). De buis ligt maar een paar centimeter onder de stenen. Je ziet: met een paar stukken PVC buis en wat PVC bochten ben je al klaar en het is ook nog onderhoudsvrij. 

Wat is nu het resultaat. Het regenwater op de tuingrens zorgt voor een uitbundige groei van het appelboompje en de omliggende struiken. De compost die ontstaat in de kuil zorgt voor veel insecten. Een gratis insectenhotel dus.  Het regenwater van de garage en een deel van het huis loopt in een stuk tuin wat ik 10 centimeter verlaagd heb. In het voorjaar zaai ik daar weer bijenmengsel in voor de nodige kleur.

Wil je meer weten, zie de brochure van de gemeente Nijmegen (www.waterbewust.nl). Die geeft suggesties maar daar lees je ook over de mogelijkheden voor subsidie. Voor gratis advies kun je mailen naar . Je ziet, het is helemaal niet moeilijk en wat belet je om ook zoiets te doen in je eigen tuin. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar. 

Deel dit bericht!

Reacties

Simone Kiekebosch
11 november 2019

Ziet er goed uit. Simpel en doeltreffend. Goede tip.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.