Aan de Bosweg stonden vanaf de oorlog tot een paar jaar geleden een tiental kleine betonnen noodwoningen. Na een aktie tegen afbraak mochten ze blijven staan en konden bewoners ze kopen. Omdat je er geen verdieping op mag bouwen liet een eigenaar er begin mei een flink gat graven voor een diepe kelder.
Daarbij trof hij een opvallende verkleuring in het ongeroerde gele zand aan en haalde er een paar experts/ archeologen bij. Paul Kessener, Peter van der Heijden en Paul Franzen kregen een dag om te kijken en te zoeken en maakten deze foto.
Omdat hij gevonden werd in het verlengde van de Broerdijk hadden ze wel een verklaring. Deze dijk is waarschijnlijk gebouwd om met een brug en een houten goot water uit het Kerstendal in hoog Berg en Dal over het Hengstdal te kunnen leiden. (zie afbeelding 2).
Waar een heuvel de gang van het water tegenhield groeven ze een geul zoals je die nog kunt aantreffen in het Mariënbosch bij de Louiseweg. De diep gevonden verkleuring in het gele zand aan de Bosweg wijst ook op een geul die is gegraven om het water in een houten goot richting legerkamp te laten lopen.
En dat allemaal rond het jaar honderd… toen de Romeinen voor de duizenden soldaten in het legerkamp ook een amfitheater (bij de Rembrandtstraat) en een marktgebouw (bij de Eikstraat) hadden gebouwd.