De liefde voor muziek heeft Peter Maas niet van een vreemde, ook zijn vader was muzikant. Toch was de eerste keer dat hij daadwerkelijk een muziekinstrument in zijn handen gedrukt kreeg, toen hij zich meldde bij de Harmonie Muziek na Arbeid in Hatert. Een klarinet om precies te zijn, want daaraan was behoefte binnen dat muziekkorps en bovendien was het voor een jongen van 7 jaar goed te hanteren. Hij pakte het goed op en volgde lessen. Maar na een aantal jaren brak het hem op. Waarom nu uitgerekend op de woensdagmiddag terwijl er eigenlijk gevoetbald moest worden? En dan ook nog eens van die ellenlange saaie etudes! Bij het ingaan van de middelbareschooltijd schoof Peter zijn klarinet dan ook voor twintig jaar terzijde.
Wanneer heb je de klarinet weer opgepakt?
“Na een periode in Japan, Parijs en in de collegebanken voor een studie kunstgeschiedenis, wilde ik weer muziek gaan spelen. Ik ben toen met de bus naar Praag gegaan om bij een gerenommeerde fabriek daar een klarinet te kopen. De fabriek bleek voor langere tijd gesloten, maar bij toeval kon ik wél bij een particulier daar een mooie klarinet kopen.”
Wat vind je zo leuk of mooi aan een klarinet?
“Je kunt er allerlei stijlen mee spelen, zoals klassiek, jazz, blues en klezmer, en er zijn veel mooie stukken voor het instrument geschreven. Een klarinet heeft een enorm dynamisch bereik, wel vier octaven! De toon gaat van heel laag en omfloerst naar, als je wilt, knoerthard en je kunt er ook gekke geluiden uit halen. Je kunt er bij wijze van spreken ook mee praten. Ik speel in een band. Eerst was dat meer in de klassieke richting. Maar wat ik zelf wel het allerleukste vind, is als ik ook letterlijk met alle mogelijkheden van de klarinet en de saxofoon kan spelen. Bij de Fietsband spelen we een mix van stijlen. Daarin komt dat spelen meer terug.”
Wie zijn je leerlingen?
“Mijn leerlingen zijn tussen de 8 en 80 jaar oud. Vooral jongeren, maar er is ook een nieuwe trend gaande. Met dank aan professor Scherder die nogal benadrukt dat, wil je vitaal oud worden, een nieuwe hobby van groot belang is. Sommigen geven daar de invulling aan door klarinet te leren spelen! Of saxofoon spelen. Ook daarin geef ik les. Spelen mensen eenmaal klarinet dan is de overstap naar saxofoon niet zo groot. Omgekeerd is die vanzelfsprekendheid er niet.”
Wat doe je in je lessen anders dan toen jij zelf les kreeg?
“Flexibiliteit staat bij mij voorop. Natuurlijk, leerlingen moeten eerst wat basisdingen leren, daarvoor gebruik ik moderne en traditionele methodes. Als dat eenmaal een beetje loopt, kijk ik welke muzieksoort het meest aansluit bij de individuele leerling en welke onderwijsmethode het beste past. En ja, als een leerling liever voetbalt of iets anders doet op woensdagmiddag, ben ik de eerste die dat begrijpt. Geen probleem, we spreken een tijd af die echt uitkomt. Dat kan bij mij thuis zijn, maar ik ga ook naar mensen toe.”
Wat vind je leuk aan lesgeven?
“Ik zie het zelf ook een beetje als coaching. Ik heb er lol in als een leerling er óók plezier in heeft. Daarom geef ik om te beginnen vrijblijvend een kennismakingsles en mag een leerling een week lang het instrument mee naar huis nemen om te kijken of het echt wat is. Een voordeel van klarinet in vergelijking met een viool is dat je al vrij snel wat kunt spelen. Het leukste is wel als mijn leerlingen – ieder op hun eigen tempo, ik ben een geduldig mens - vorderingen maken en dan weer een stapje verder zetten. Tegen die tijd ken ik een leerling al wat beter en kan dan een suggestie geven over de muzikale richting die iemand uit kan gaan. Soms bemiddel ik daarna als een leerling een band of ensemble zoekt om bij aan te sluiten. Omgekeerd vragen het Keizerstads Jeugdorkest of de Canisius Concertband mij ook weleens om nieuwe muzikanten.”
Het nieuwe lesseizoen voor klarinet- en saxofoonlessen start tegelijk met het nieuwe schooljaar. Peter is te bereiken op 0644876369 of via www.muzimaas.nl
--------------------------------
© Marc van Kempen
www.marcvankempenfotografie.nl
Bij interesse in de foto kunt u contact opnemen via:
No use allowed without permission
Online/offline/commercial