Cabaret in huiskamers
Op 28 februari staat cabaretier Thom Gerrits in Lux met zijn voorstelling ‘Dit zijn de Echte’, maar voordat het zover is, geeft hij eerst een aantal try-outs in huiskamers in Nijmegen-Oost. Reden om op zoek te gaan naar de mens achter deze jonge cabaretier, geboren en getogen in Groenewoud.
Tekst: Karin Veldkamp, fotografie: Hans Hendriks
Vanaf zijn achtste was Thom er al van overtuigd dat hij cabaretier moest worden. “Ik vond mezelf een raar kind”, steekt hij van wal. Ik kijk even vreemd op. Hoezo vond je jezelf een raar kind? “Ik had altijd ruzie, was ongecontroleerd en liep nooit in het gareel. Ik was druk en andere kinderen begrepen me niet. Toen ik als achtjarige Bert Visscher op tv zag, dacht ik: wat een rare man, maar hij was wel geliefd bij het publiek. Dat was troostend voor mij, want ik besefte dat er een plek is voor rare mensen, dus ik besloot om cabaretier te worden. Zonder jeugdtrauma geen kunst”, lacht Thom en vervolgt: “Toen ik erachter kwam dat het ook nog betaald werd, was ik helemaal om”. Op het Montessori College startte zijn ‘carrière’. Thom deed bijna altijd mee met de cultuurmiddag die eens per maand plaatsvond. “Ik wist altijd wel iets uit de hoge hoed te toveren.”
Schemergebied
Na het voortgezet onderwijs zette hij zijn volgende stap en meldde zich aan voor een cabaretopleiding. Thom werd aangenomen en stond op het punt om te vertrekken naar een andere stad, maar wilde eerst nog meedoen (even) aan het Camerettenfestival. De opleiding vond dat geen wijs besluit omdat het schadelijk is voor je carrière als je niet wint. Dat zette hem aan het denken en hij besloot een tussenjaar te nemen. De opleiding heeft hij vervolgens gelaten voor wat het is en inmiddels is Thom afgestudeerd Neerlandicus en timmert hard aan de weg om zijn doel te bereiken: cabaretier worden. Zoals hij het zelf zegt is dat deels gelukt: “Ik verdien mijn brood met cabaret, maar opereer in het schemergebied tussen echte prof en amateur. Ik treed twee tot drie keer per week op in theatercafés en speel op allerlei festivals, maar voor mij is mijn carrière pas echt begonnen als ik in de theaters sta, dus ik ben flink aan het lobbyen, ik fiets langs impresariaten om ze uit te nodigen voor mijn première.”
Mix van tragedie en humor
Thom zijn kinderdroom is uitgekomen. Oké nog niet het op het door hem gewenste niveau, maar hij heeft al heel wat bereikt. Zijn voorstelling ‘Dit zijn de Echte’ gaat over mensen die hun best doen om gelukkig te zijn, maar daar net iets te veel hun best voor doen, waardoor ze verkrampen en eigenlijk hun eigen ruiten ingooien. “Mijn voorstellingen zijn een mix van tragedie en humor. Ik vind het leuk om het te hebben over hoe incapabel en onwetend we allemaal zijn en ondertussen hard ons best doen om dat te verbloemen voor elkaar. Ik vind het zelf een geruststellende gedachte dat meer mensen niet altijd weten hoe iets te doen/moet. Daarnaast kunnen we natuurlijk niet alles zelf bepalen ook al proberen we dat. Dat gegeven is voor mij grappig en verdrietig tegelijk en daarmee de juiste basis om ook echt iets te vertellen en niet alleen moppen te tappen. Daar word ik bij geholpen door Jurgen Theuns, theatermaker en ook mijn regisseur. Hij begrijpt heel goed wat ik doe en wat anders moet. Daarnaast heb ik veel mensen met wie ik over mijn ideeën praat en een soort mentale mentor.”
Groei Spurt Fonds
Thom kreeg subsidie van de gemeente Nijmegen uit het Groei Spurt Fonds, gericht op jonge makers die een connectie met Nijmegen hebben. Hij is blij en trots met de toekenning. “Ik vond het een spannend proces. De aanvraag kon ik een keer per vier maanden indienen en dat was op 1 september jl. Ik was toen op Ameland bij Into the Great Wilde Open. Voor mij begint de dag om 00.00 dus ik zat op dat tijdstip met mijn laptop voor het toiletgebouw, de enige plek waar wifi was en drukte op verzenden. Mijn aanvraag was in ieder geval niet te laat. Zij stelden wel de voorwaarde dat ik de stad meer moest betrekken door ook try-outs in huiskamers te geven, zodoende sta ik in zes huiskamers, waarvan een besloten, een net over de Waal en vier in Oost op verschillende locaties. De voorstelling duurt 45 tot 60 minuten. Per huiskamer kunnen er tien tot twintig mensen komen kijken. Er is geen entree, maar ik ga wel de pet rond.”
De try-outs zijn op dinsdag dinsdag 20 februari om 20.30 uur, woensdag 21 februari om 20.30 uur en vrijdag 23 februari om 20.00 uur. Aanmelden kan via .
Kaarten voor de voorstelling op 28 februari in Lux zijn te bestellen via
www.lux-nijmegen.nl/programma/thom-gerrits/