FAQ over aardgasvrij Hengstdal


In deze rubriek beantwoorden we vragen over de aardgastransitie van Hengstdal, die door wijkbewoners zijn gesteld. Heeft u ook een vraag, stuur deze dan per e-mail naar ladtsgneH maazruuD

1.
Waarom wordt er voor Hengstdal vastgehouden aan 2030 als landelijk 2050 het streven is?

Het overheidsbesluit is dat in 2050 de hele bebouwde omgeving van Nederland van het aardgas zal zijn. Dat betekent dat er voor 7,7 miljoen woningen een alternatief moet worden bedacht en gemaakt. Dat kan niet in één keer. Alleen al in Nijmegen zijn er al 44 wijken.

Om voldoende tijd per wijk te hebben werd in 2017 besloten om de eerste wijken per 2030 gasloos te maken. Het streven is daarbij om in 2045 de hele stad van het aardgas gehaald te hebben, zodat er gemiddeld 3 wijken per jaar moeten worden omgevormd. Dat is op zich een enorme, maar haalbare opgave. Naast Hengstdal zijn ook de wijken Bottendaal en Zwanenveld als eerste wijken gekozen.

2.
Wat te doen als mijn CV-ketel vervangen moet worden?

Op dit moment is de planning dat rond 2030 de aardgaslevering in de wijk zal stoppen. Men mag verwachten dat een HR-ketel minstens 15 jaar meegaat. Dat wil niet zeggen dat hij dan volledig versleten is, want vaak kan een ketel met kleine reparaties nog een flinke tijd mee. Overweeg dus de ketel te laten repareren voordat u deze vervangt.
Een andere optie is de aanschaf van een gebruikte ketel. Weeg daarbij wel mee dat een nieuwe ketel zuiniger zal zijn dan uw huidige oude ketel. Als u de komende jaren voor een nieuwe ketel kiest, zult u hem als de aardgaslevering stopt, wellicht weer kunnen verkopen aan iemand die in dezelfde situatie zit als u nu.

3.
Wie heeft besloten dat Hengstdal voorop moet lopen?
 

De Gemeente Nijmegen heeft besloten om drie wijken per 2030 gasloos te maken. Vervolgens bleek uit een advies van de netbeheerder en enkele adviesbureaus, dat Hengstdal een geschikte wijk is om als eerste van het aardgas af te gaan; dit o.a. vanwege de staat van het gasnet. Een andere factor was de variatie in deze wijk met corporatiewoningen en eigendomswoningen, met oude en nieuwe houzen en met laagbouw en hoogbouw. Hengstdal is daarmee een mooie voorbeeldwijk voor de hele stad.

4.
Hoe gaan we koken?

De meest voor de hand liggende manier van koken zonder aardgas is met een toestel op elektriciteit. Daarbij is een inductiekookplaat het meest rendabel van alle elektrische kooksystemen. Daarnaast is het een erg prettig, degelijk en enorm veilig systeem. De pitten warmen supersnel op en koelen vrijwel meteen af. De warmte wordt heel direct op de pan en het eten overgedragen. Mensen die overstappen vanaf gas zijn doorgaans heel enthousiast over inductie koken.

5.
Welke warmtevoorzieningen krijgen de woningen in Hengstdal?  

De onderzoeken hebben tot nu toe twee mogelijke voorzieningen opgeleverd, een individueel systeem per huis en een collectief systeem voor een hele straat, een woonblok of een buurtje.
Bij individuele systemen gaat het om “All Electric verwarmingen” zoals met verschillende warmtepompen (elektrisch warmtewisselaar). Het heet “all electric” omdat de energie daarvoor geheel uit elektriciteit bestaat.
Een collectief systeem zal een warmtenet kunnen zijn, waarbij warm water centraal per wijk of buurt wordt verwarmd of diep uit de aarde wordt gehaald en door leidingen naar de woningen wordt geleid.

6.
Waarom wordt het bestaande warmtenet van de ARN niet doorgetrokken naar Hengstdal?

De afvalverbrander van de ARN verwarmt nu ca. 14.000 woningen en kan naar schatting maximaal 40.000 woningen bedienen. Het warmtenet is gebouwd voor de Waalsprong en er komt een aftakking voor Nijmegen-West. Hoe verder het warmtenet van de bron af wordt aangelegd, des te groter de warmteverliezen en des te minder woningen kunnen worden verwarmd. Gezien de maximale capaciteit van het systeem en de grote afstand naar Hengstdal vanaf de ARN (Weurt) is het doortrekken van het warmtenet naar Nijmegen-Oost niet rendabel.