Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

5 vragen aan de kleine ondernemer: Betsie Vermeulen

  • 1 reactie

  • Rubriek: Ondernemer

Momenteel hebben we een poll lopen over onze vaste rubriek: '5 vragen aan de kleine ondernemer': waarin je kunt meestemmen over welke vragen we zouden moeten stellen - en je kunt ook suggesties doen! Hieronder de '5 vragen' van november.

Nijmegen-Oost barst er van: kleine ondernemers die wonen en werken in de wijk. Elke maand stellen we aan een van hen een aantal vragen.

Tekst: Karin Veldkamp, foto’s: Bert Hendrix

Betsie Vermeulen werkt al 15 jaar voor zichzelf als ambtelijk secretaris. Dus tijd voor een praatje. We gaan zitten en worden uitgenodigd een koekje te nemen. En die zijn wel heel speciaal (en lekker). Op de bovenkant van de roze, gele en blauwe koekjes prijkt de naam van haar bedrijfje: BOOM. Betsie heeft ze speciaal voor haar jubileum gebakken.

Wat doe je als ambtelijk secretaris? “Het werk is heel gevarieerd. De ene keer ondersteun ik een team bij de verandering in het bedrijf. Dan geef ik workshops aan nieuwe OR-leden, begeleid ik processen binnen de OR gericht op een nieuwe structuur en bewaak de OR-wet. Maar soms maak ik ook alleen een nieuwsbrief of het jaarverslag.” 

Hoe ben je in dit werk terecht gekomen? “Zo'n 25 jaar geleden had ik meerdere jobs, waaronder secretaresse, maar ik was ook groepsleider en PR-medewerkster. Als freelancer begon ik in die tijd als ambtelijk secretaris. Ik had daar nogal een saai beeld bij, maar dat bleek niet te kloppen. Het is boeiend en interessant werk en er wordt kwalitatief veel van een ambtelijk secretaris gevraagd. Ik ben langzamerhand voor mezelf begonnen en dat heeft goed uitgepakt. De naam BOOM heb ik gekozen omdat ik in die tijd ook natuurwandelingen organiseerde, soms in combinatie met OR-trainingen. Dus BOOM komt voort uit mijn liefde voor de natuur.”

Wie zijn je klanten? “Allerlei bedrijven en organisaties, zoals transportbedrijven, ROC etc. Werkinhoudelijk maakt het niet uit voor wie ik werk. Het is wel zo dat werkgevers en werknemers in het bedrijfsleven anders zijn dan in de publieke sector. Ik voel me eigenlijk het beste bij de sector zorg en welzijn.”

Waar zit je uitdaging? “Ik word meestal ingehuurd bij moeilijke kwesties. Het is altijd afwachten wat het team wil. Soms ga ik bij reorganisaties mee naar de overleggen met de bestuurder. Dat is een heel proces waar ik helemaal induik en dan bouw ik echt wat op met het team. Dat is avontuurlijk, maar het is ook een spanningsveld, want om  situaties objectief te beoordelen moet ik steeds even een stap terug. Ik kan er niet met twee voeten tegelijk instappen, dan maak ik het mezelf nogal lastig.  

Ik maak ook mee dat er spanningen in de teams zijn. Door mijn ervaring en sensitiviteit voel ik dat meteen. En soms heb ik dikke lol met het team.”

Wat is het leukste aan dit werk? “Het allerleukste vind ik het contact met de mensen. En mensen die in een OR zitten zijn meestal leuk!  En brainstormen met het team vind ik ook erg leuk: Wat wil je, wat speelt er en wat is het beste in deze situatie? Ik gebruik ook aspecten uit de astrologie. Teams vinden het soms interessant om meer te weten. Dan geef ik bijvoorbeeld aan hoe het kan gaan als je twee tweelingen naast elkaar zet. Die kleppen de hele tijd. Als je mensen dan anders opstelt, ontstaan er andere dingen in de groep.” 

Deel dit bericht!

Reacties

Margriet Naber
27 december 2019

Hoi Betsie, leuk om dit interview te vinden. Ik ben nu een wijkgenoot van je geworden want sinds 3 maanden woon ik in bij mijn moeder op de Grameystraat. Ik zoek nog werk, moet nog eens goed nadenken. Misschien kunnen we nog eens koffie drinken volgend jaar :)

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.