Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Avonturier trotseert torenhoge golven in de oceaanAvonturier trotseert torenhoge golven in de oceaan

Tekst: Karin Veldkamp
Foto: Hans Hendriks

Een jongensdroom of een gevaarlijke expeditie? Voor David is het een uitdaging op diverse niveau ’s. Op 1 september stapt hij met een crew van twintig mensen op een zeilschip voor de Clipper Ocean Race, een race om de wereld die naar verwachting rond de elf maanden duurt.

David Watkins, klinkt Engels en dat is hij ook. Hij werd geboren in Londen en groeide op aan de Zuidkust, bij Portsmouth. Zo’n tien jaar geleden kocht hij een huis in het hartje van Nijmegen Oost.  Hij werkte twintig jaar bij Royal Haskoning en reisde daarvoor de halve wereld rond. Dat gaat hij nu weer doen maar dan over zee. Zijn vertrekdatum komt steeds dichterbij en dat is van zijn gezicht af te lezen. Zijn ‘big smile’ geeft aan dat hij er veel zin in heeft om te gaan. En David weet wat hem te wachten staat, want in 2017 deed hij ook mee aan de Clipper Race, toen strandde hij echter na twee maanden voor de kust van Zuid Afrika.  Het schip liep  vast op een zandbank en de bemanning werd gered door life boats.

Gekeerd tij

“Op de eerste plaats hou ik natuurlijk van zeilen”, steekt David van wal. “Als kind was varen al een deel van mijn leven. Mijn oom  had een boot en ik las veel avontuurlijke boeken over de zee en vroeg me dan altijd af hoe het werkelijk zou zijn. Maar als volwassene had ik geen tijd, geld en de gelegenheid om het te doen”. Maar dat tij is gekeerd. David krijgt nu zelfs een tweede kans. En hij gaat er voor. “Winnen is voor mij niet het belangrijkste. Ik wil de race vooral afmaken. Ik wil aan mezelf bewijzen dat ik het kan. Ik had dat vertrouwen nooit zo en ik ben er nog steeds best nerveus over, want het is een grote onderneming. Maar ik kan alleen mijn best doen en straks terugkijkend zeggen: Dat was ik ”, lacht hij bescheiden. “En het is iets speciaals wat niemand doet”. Dat laatste  kan ik alleen maar beamen.

Bang en opgewonden tegelijk

Het is inmiddels de twaalfde editie van de Clipper Ocean Race, in 1996 in het leven geroepen door Sir Robin Knox Johnston, de eerste man die de wereld in zijn eentje nonstop rondzeilde. Nu doen er elf teams mee.  Op elk zeilschip zit een crew van twintig mensen, mannen en vrouwen uit de hele wereld, die uiteraard wel wat ervaring hebben maar geen professionele zeilers zijn. “Op ons schip zitten veel Europeanen maar ook een Zuid Afrikaan, Canadees, Australiër en zeilers uit Uruguay. De captain is een Spanjaard. We zeilen de race in acht etappes. Sommige leden van de crew stoppen onderweg en dan komen er nieuwe aan boord”.  De bemanning leeft en werk in shifts van 6 uur en iedereen heeft zijn eigen taken. David is verantwoordelijk voor het eten voor de eerste 40 dagen en dus druk met de voorbereidingen van de menu’s’, inkoop etc. Op het schip komt die taak terug maar verder doet iedereen alles; zeilen aanpassen, aan het roer en het weer in de gaten houden. Dat laatste is van groot belang want in een half uur kan het weer totaal omslaan. Een half uur voorbereiding daarop klinkt lang, in mijn oren, maar dat is het niet, verzekerd David me. “Als er een grote storm op komst is, komt iedereen aan dek. Ik heb op mijn vorige trip golven van 8 tot 9 meter meegemaakt en dat is héél hoog als je midden op de oceaan zit. En ja, dan ben ik bang. Maar het is ook een ruige energie, je adrenaline stijgt, de boot gaat steeds harder doordat die van die enorme golven ‘glijdt’ en dat geeft een ongelooflijk gevoel. Ik ben eigenlijk bang en opgewonden tegelijk”. 

Poedelen met water

Bijna een jaar lang op een schip de wereld rond met twintig mensen die je niet kent, is een avontuur op zich. Geen mogelijkheden om even weg te gaan, geen social media en het 22 meter lang schip biedt niet al te veel luxe. Douchen is niet mogelijk. Een beetje poedelen met water nog net wel, maar de rest van het water is om te drinken en te koken. Je moet het echt met elkaar doen. En daar zit David zijn tweede uitdaging. “Iedereen aan boord heeft zijn eigen redenen om mee te doen en zijn eigen persoonlijkheid. Voor mij is het een uitdaging om daar mee te dealen”. Maar het belangrijkste van alles is toch wel het gevoel die het oneindige oproept. “Tijdens mijn eerste race stond ik aan het roer terwijl iedereen sliep. Ik voelde me een deel van het universum”, mijmert hij terug. “Alle sterren, de weidsheid én de verantwoordelijkheid voor de bemanning gaf een zeer speciaal gevoel dat ik niet kende. 

De race om de wereld start 1 september en gaat van Londen naar Portugal, Uruguay, Zuid Afrika, Australië, Filipijnen, China, USA, Panama, USA, Bermuda en via Ierland terug naar Londen. De race is te volgen via www.clipperroundtheworld.com/teams. David vaart met het schip Punta del Este.


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.