Op het Badhuis staat sinds een tijdje de naam van een nieuwe theatergroep: De Horde. Deze groep staat onder leiding van Ramses Graus, regisseur en artistiek directeur en Froukje van Dooren, zakelijk directeur. Vanaf december 2023 komt er weer jeugdtheater tot leven in een mix van spel, tekst, muziek, maquettes, camera’s en poppen.
Tekst: Wilmy Smeets, fotografie: Marc van Kempen
Op het Badhuis staat sinds een tijdje een nieuwe naam: De Horde. Deze nieuwe theatergroep staat onder leiding van Ramses Graus, regisseur en artistiek directeur en Froukje van Dooren, zakelijk directeur. Vanaf december 2023 komt er weer jeugdtheater tot leven in een mix van spel, tekst, muziek, maquettes, camera’s en poppen.
Ramses Graus nam in oktober het stokje over van theatergroep Kwatta om van het Badhuis weer een plek te maken voor jeugdtheater. Met eigen spelers en een eigen visie. En oog voor de deelnemers binnen een theatergroep: “Je moet als artistiek leider oog hebben voor je mensen, bij de tijd blijven, geen blinde vlekken laten ontstaan, openstaan voor wat anderen zeggen. Daarom houd ik ‘Badhuissessies’ met theatermakers, acteurs, schrijvers en vormgevers en stellen we onszelf vragen als ‘hoe is de staat van jeugdtheater, hoe gaan we in op zaken als cancelcultuur, inclusiviteit’, etcetera.”
Ramses wil van het Badhuis een plek maken waar elke dag reuring is, waar mensen overdag vrij kunnen binnenlopen, met een café en een terras in de zomer. “Geen bruine kroeg die tot ’s avonds laat open is maar een café passend bij het theater, met familiekarakter.” Zijn wens is om het café in de zomer van 2024 te openen. Momenteel zijn ze druk bezig met het aanvragen van vergunningen voor café en terras, het voeren van gesprekken met uitbaters en met de opbouw van de stichting. Ook zijn hij en Froukje druk met het 4-jarenplan 2025-2028 en het aanvragen van de bijbehorende subsidies bij gemeente, provincie en het Fonds Podiumkunsten. “We willen graag op korte termijn zichtbaar zijn in de wijk en daarom hebben we een voorstelling gemaakt die iedereen van 27 t/m 30 december kan komen bekijken: ‘De biografie van een vlieg’, gebaseerd op het boek van Jaap Robben. Het leven van een vlieg duurt 23 dagen. In deze productie maak je geboorte, leven en dood mee van de vlieg, die samen met een buizerd op een lantaarnpaal zit. In 2024 gaan we met de voorstellingen ‘Biografie van een Vlieg’ en ‘Tent’ op tournee in Nederland” vertelt hij.
Breed kijken
De visie van De Horde is ‘wie vanuit een ander perspectief kijkt, ziet nieuwe dingen’. Ramses Graus licht het toe: “ik maak het liefst jeugdtheater omdat je bij kinderen de deuren in de hoofden gemakkelijk openzet voor nieuwe ervaringen. Je zet de verbeelding en creativiteit aan, brengt empathie bij door hen vanuit een ander perspectief te laten kijken en denken. Dat vind ik erg mooi en heel belangrijk. We willen zelf ook die andere manier van kijken ervaren en in het Badhuis samen met mensen uit deze wijk, andere culturen en andere wijken in Nijmegen voorstellingen gaan maken. We willen theaterworkshops en theaterlessen gaan geven en geïnspireerd worden door de deelnemers. Zo vindt er kruisbestuiving plaats!” De Horde wil op deze manier veel aan cultuurparticipatie gaan doen in de wijk: “ik wil graag dat kinderen jong leren om breed te kijken én om plezier te hebben bij het spelen in een voorstelling. Je hoeft je daarbij niet mooier voor te doen dan je bent, je hoeft niet je best te doen of op je tenen te lopen. Je mag zorgeloos genieten.” Wat kun je als toeschouwer verwachten, vraag ik. Ramses gebruikt daarvoor graag beeldspraak: “We komen aan als een stofwolk in de verte, bezetten het Badhuis met ons spel en maken er voor éven een andere plek van. Zoals een circus dat ook doet.”
Jeugdtheater maken is zijn lust en leven. Maar wie denkt dat je met spelen een inkomen kunt verdienen, heeft het mis. Hij vertelt: “inkomsten haal je uit de verkoop van je theaterproducties aan theaterzalen, uitgaven zijn er in de vorm van salaris- en reiskosten acteurs, technici, repetitiekosten, decors, vervoer en brandstof, organisatie en werknemers van de stichting. Onder de streep kom je altijd negatief uit en daarom kunnen we in de cultuursector niet zonder subsidies. Ter vergelijking: als je naar de opera gaat, kost een kaartje ongeveer 120 euro, maar de werkelijke kosten zijn 400 euro.”
Het badhuis was tot voor kort eigendom van De Horde. Om reden van achterstallig onderhoud en noodzakelijke verbeteringen aan dak, groenvoorziening, isolatie heeft de stichting het gebouw verkocht aan de Stollenberg groep uit Groesbeek, met de garantie dat zolang De Horde bestaat er theater gemaakt kan worden. Stichting De Horde is officieel nog stichting Kwatta. Over een tijdje gaat stichting Kwatta een andere naam krijgen, nl. Stichting theatergroep De Horde.
De mensen van de Horde zijn erg blij met de reacties uit de wijk. “Bij het klussen horen we leuke opmerkingen en blijdschap dat het gebouw weer open gaat. Loop gerust binnen als je ziet dat iemand bezig is, bel gerust aan als je ziet dat er licht brandt!”
Kaarten voor de voorstelling en meer informatie op www.theatergroepdehorde.nl