Naar aanleiding van mijn tuinrubriek - die is gestopt - hoorde ik in de supermarkt wel eens “Wat zie jij altijd veel, ik zie helaas nooit iets in mijn tuin’. Voor de mensen die dit gevoel ook hebben, de volgende tips:
1) Zorg! voor een natuurvriendelijke tuin met weinig tegels, veel variatie, inheemse soorten, takken- en stenenstapels, een vijver, rommelhoekjes, veel bessen, een klein gazon, wat open zand en hoogteverschillen: dan komen de insecten vanzelf en volgen de mezen, kikkers en egels.
2) Luier! Nou ja, eigenlijk: doe minder. Wees zuinig met maaien en snoeien, met bestrijden van slakken en ‘onkruid’. Soms is het nodig, maar meestal niet. Hoe meer je de tuin met rust laat, hoe meer er op den duur te genieten valt.
3) Geduld! Ga uren in de tuin zitten op een zaterdag met een boek, een krant of een Netflix-serie (wel volume laag of op 1 oortje): Hoe langer je in de tuin zit - zodat de dieren vertrouwd met je raken op die plek - hoe leuker het wordt, is mijn ervaring. Daarbij is wel de volgende tip van belang:
4) Luister! Het horen van natuur is bijna net zo belangrijk als het zien. Als je op je laptop werkt, zie je niet veel anders, maar hoor je wel ineens een tsjirpende sprinkhaan, een zingende zwartkop, een roepende buizerd of het kuchje van een egel die zich schuilhoudt onder een struik.
5) Schrijf! Door notities te maken over wat je ziet, waar, wanneer en bij welk weer, stimuleer je jezelf om langer en beter te kijken en zijn er steeds nieuwe, motiverende mijlpalen en records: de eerste vlinder van het jaar, de meeste soorten bijen op een dag, het grootste aantal ooievaars dat overvliegt et cetera.
6) Obsidentify! Gebruik de determinatie-app van waarneming.nl. Fotografeer planten en insecten met je mobiel en laat de app de soortnaam bepalen. Bij twijfel wel even de gidsen of internet raadplegen, soms komt deze vorm van Artificial Intelligence (AI) met een onwaarschijnlijke suggestie. Via waarneming.nl kun je tegelijk ook een archief aanleggen van al je tuinwaarnemingen.