Nijmegen-Oost barst van de kleine ondernemers. Elke maand stellen we aan een van hen vijf vragen. Deze maand is de beurt aan Jette van Loozenoord van Brasserie Jolie.
Tekst: Wilmy Smeets, fotografie: Marc van Kempen
Wat is de drijfveer geweest om dit restaurant te openen?
"Ik wil gastvrijheid en koken combineren! Ik heb altijd in de horeca gewerkt, vanaf mijn 14e, zowel in de keuken als in de bediening, erg leuk. Ik heb facilitair management gedaan, maar vond de banen daarin niet zo leuk, ik wilde liever direct contact met gasten. Ik dacht na over verder studeren, maar wilde ook graag een eigen restaurant. Mijn moeder tipte me dat dit restaurant ter overname stond aangeboden. Ze heeft een interieurachtergrond en mijn vader is een bouwkundige, beiden hebben ervaring met een eigen bedrijf. Ik ging kijken, heb een bedrijfsplan opgesteld en heb het in augustus 2020 overgenomen, in de coronatijd, ik was toen 23 jaar. In september ging ik open en moest na drie weken alweer dicht vanwege de tweede lockdown. Ik ben toen doorgegaan met een vitrine voor koffie en ijs, het was snikheet! ‘Als ik dit doorkom, dan lukt de rest ook’, dacht ik toen. De naam Jolie is afgeleid van mijn tweede naam Juliet, het klinkt leuk en de betekenis past goed."
Hoe ziet een dag er voor jou uit?
"Eerst wandel ik een rondje met mijn hond Mattie en drink koffie rond 8 uur. Om 9 uur komt mijn collega. Ik werk deels in de keuken en deels in het restaurant. In de ochtend en de namiddag verschilt de drukte van dag tot dag, er is veel animo voor de lunch. Ook de high tea loopt goed. Tussen 6 en 7 uur ben ik klaar."
Kun je iets vertellen over de buurttafel en je gasten?
"Ik zie opa’s en oma’s, jonge gezinnen, en studenten die hier komen werken op hun laptop. Mijn gasten zijn van alle leeftijden en komen veelal uit de wijk. Een buurtbewoner die ik kende, kwam op het idee van de buurttafel, voor mensen die buurtgenoten willen leren kennen, geen zin hebben in koken of beide. We zijn daarom een proef gestart die duurt tot april. Elke drie weken kook ik een lekkere stamppot, welke dat is, is steeds een verrassing. We serveren er een salade bij. De volgende buurttafel is op woensdag 13 maart."
Welke eigenschappen heb je nodig voor dit werk?
"Je moet onder druk kunnen presteren, sociaal zijn en van een praatje houden, met veel verschillende typen mensen kunnen omgaan, geduldig kunnen zijn, kunnen omgaan met onverwachte situaties en er tegen kunnen dat je niet weet hoeveel gasten er komen. We willen dat iedereen zich hier welkom voelt. Veel mensen komen in hun eentje, wij bieden hen een huiskamersfeer."
Wat zijn je dromen en wensen voor de toekomst?
"Ik zou wel een zusterbedrijf willen starten, dat zou ook in Spanje of Italië kunnen zijn, of een hotelletje beginnen. Maar misschien zeg ik over tien jaar wel dat ik iets heel anders wil gaan doen, een studie wil doen, of wil reizen."
Brasserie Jolie, Daalseweg 279, 06-81988595 / brasseriejolie.nl
-------------------------------
© Marc van Kempen
www.marcvankempenfotografie.nl