Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

De Spoorbuurtstraten verklaard: de VerhulststraatIn de Wijkkrant van Nijmegen-Oost van jaren geleden verscheen van de hand van toenmalig medewerkster Marleen de Jong een aantal interessante artikelen over de herkomst van de straatnamen in de Spoorbuurt in Hengstdal. Voor nieuwe bewoners van die straten - en voor wie het al die jaren terug heeft gemist - herhalen we deze reeks nu op de website. Dit keer: de Verhulststraat.

Door Marleen de Jong 

Johannes Joseph H. Verhulst werd geboren op 19 maart 1816 in Den Haag en trouwde op 7 mei 1851 in Rotterdam met Johanna Elisabeth Roehussen. Ze kregen vier of zes kinderen - daar zijn de bronnen niet duidelijk over. Hij stierf op 17 januari 1891 in Bloemendaal. 

Gedurende zijn leven heeft Verhulst heel wat betekend als onder andere componist en dirigent. Hij begon als jongen met zingen in een kerkkoor en was eerste violist in de hofkapel van Koning Willem I. Hij was ook kerkorganist en leerling van Mendelssohn. In Leipzig was Verhulst dirigent van het beroemde Euterpe-orkest. 

Op uitnodiging van Koning Willem II, die hem een ridderorde schonk, keerde hij terug naar Den Haag waar hij Nederlandse liederen schreef. Zijn lied ‘Honger is de beste saus’ - op tekst van Jan Pieter Heije - is opgenomen in de beroemde liederenbundel ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’. 

Verdere benoemingen waren onder andere bij Diligentia en Felix Meritis. Al dit zorgde ervoor dat hij veel invloed had op het Nederlandse muziekleven. Zijn erg conservatieve smaak had grote invloed op de programmakeuze van de orkesten en werd niet door iedereen gewaardeerd. Zo weigerde hij werk van Berlioz, Liszt en vooral Wagner uit te voeren. Als het werk van een van die componisten op het programma stond, weigerde hij te werken en moest er een gastdirigent worden gevraagd! Verder schreef hij ook kamer- en orkestmuziek. 

In 1886 was hij genoodzaakt zijn werkzaamheden te stoppen en gaf hij de leiding van de Diligentia-concerten over aan Richard Hol (ook die komt nog aan de buurt in deze reeks!).

Verhulst stierf teruggetrokken op 74-jarige leeftijd.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.