Uit de Wijkkrantrubriek ‘Prikbordadvertenties’ van een jaar geleden:
“Ben jij gek op dieren en digitaal handig? Wie zou mij kunnen ondersteunen in mijn bedrijfje. Ben je digitaal handig en doe je allerlei werkzaamheden met plezier? En ben je ook nog eens gek op dieren, dan zijn we een match. Ik hoor het graag.”
We weten allemaal dat het doel van de Wijkkrant o.a. is om bewoners te verbinden en ons blad vormt natuurlijk een graag gelezen communicatiekanaal in onze prachtige wijk. Over verbinding gesproken, wat is dan een jaar later de ‘opbrengst’ van zo’n verzoekje…?
Tekst: Gottfried Erdtsieck, fotografie: Marc van Kempen
Boetje Broeders (63) heeft destijds deze oproep geplaatst. Nu zit ik met haar aan tafel en natuurlijk wil ik weten welk bedrijfje zij heeft. Haar antwoord is direct aanleiding voor een verzoek om een uitvoerige toelichting van haar kant, want het luidt: dierentolk. En daar wil ik toch eerst meer van weten, want ‘dierentolk’? Dat moet ik toch even op mij in laten werken …
Boetje: “Tsja, een tolk vertaalt, en ik communiceer met dieren en vertaal hun gedrag. Bijvoorbeeld naar de eigenaar. Ik ben er voor dieren en mensen, maar in eerste instantie voor dieren. Dieren met traumatisch gedrag of dieren die ziek zijn, daar communiceer ik mee. Ik kan luisteren, communiceren en horen wat er speelt. En er dan therapeutisch verder mee werken. Om te horen, om te voelen, om te zien, wat er aan de hand is. Om het dier beter te maken.
Dieren, bijvoorbeeld geadopteerde dieren, kunnen een heftige geschiedenis hebben. Soms is er geen land mee te bezeilen, of ze zijn ‘gewoon’ ziek. Mishandeld, in de kliko gedumpt, je komt alles tegen. En dan worden ze geadopteerd en dan moeten ze zich plotseling aanpassen aan een keurig gezin. Dan maak ik contact met het dier. Paarden, honden, en laatst had ik een koppel van tachtig koeien. Eigenlijk kan er met elk dier contact gelegd worden.
Onlangs kreeg ik een aanvraag voor een consult met een agressieve hond. Er was gevaar voor bijtincidenten. De eigenaar durfde er bijna niet meer mee naar buiten. Dat leverde alleen maar nog meer spanning op. De wisselwerking. Eerst help ik het dier om er vanaf te komen, met praten. Dan behandel ik het dier. En dan, als mensen er voor openstaan, wil ik ook met de mensen praten, dan doe ik een sessie ‘Dier en Mens’. Ik noem het ‘de lijn opschonen’. De lijn tussen dier en mens herstellen.”
Boetje verhaalt over andere voorbeelden, zieke dieren waar je mogelijk in eerste instantie aan de dierenarts denkt. Maar dan blijkt dat het dier zo’n grote gevoelsband heeft met de eigenaar, dat het probleem niet op te lossen is met een eenvoudige injectie van een of ander medicijn.
Maar ze plaatst haar verhaal ook in een breder en ander verband.
Boetje: “Ik heb een aantal jaren geleden ook in de wetenschap gewerkt, op de TU in Delft. Wij mensen zien onszelf aan de top van een piramide, in het antropoceen: het tijdperk van de mens. Wij bovenaan, daaronder de dieren, en dan de planten. Maar bijvoorbeeld dieren, of een rivier of een deel van een zee, kun je ook centraal zetten en die hebben kwaliteiten die wij weer niet bezitten. Zo wordt er nu gewerkt om de Maas rechten te geven.”
Haar oproep voor digitale ondersteuning van haar website heeft verschillende reacties opgeleverd. Bij nader contact bleek vraag en aanbod net niet goed op elkaar aan te sluiten. In de tussentijd heeft Boetje via internet een ‘virtual assistent’ gevonden. Iemand in Amsterdam die met digitale vaardigheden haar website tot haar volle tevredenheid up-to-date houdt.
Als dierenvriend ben ik me bewust van de invloed van de farmacie en de voedselindustrie op onze gezondheid en leefwijze. Het communiceren met dieren laat mij hernieuwd het respect voor al wat leeft ervaren. Ik sluit mijn ogen niet meer voor dierenleed en ik deel graag de betrokkenheid voor het moois wat deze planeet ons te bieden heeft.
Met mijn achtergrond in de 100% natuurlijke voeding en gezondheid – voor mens en dier – ben ik als dierentolk en behandelaar gericht op het herstel van het natuurlijk evenwicht van het dier in zijn omgeving.
Vanuit mijn natuurlijk vermogen om te communiceren met dieren en ze energetisch te behandelen, wordt het herstel van klachten en verandering van probleemgedrag geactiveerd. Ik behandel voornamelijk honden, katten, paarden en vee. Door een holistische aanpak wordt dit genezingsproces energetisch versterkt.
Ben je benieuwd wat je dier te vertellen heeft? Vertoont je hond, kat, paard of ander dier probleemgedrag? Heeft het stress of lichamelijke klachten?
Bron: www.boetje-dierentolk.nl
© Marc van Kempen
Bij interesse in de foto kunt u contact opnemen via:
www.marcvankempenfotografie.nl
No use allowed without permission
Online/offline/commercial