Een rubriek waarin Gottfried Erdtsieck, samen met fotograaf Marc van Kempen, onderzoekt wat er een jaar na dato is gebeurd.
Tekst: Gottfried Erdtsieck, fotografie: Marc van Kempen
Uit de Wijkkrantrubriek ‘Prikbordadvertenties’ van een jaar geleden: “Voor de Engelstalige opleiding “International Social Work” zijn we op zoek naar organisaties/opdrachtgevers die open staan voor sociale innovatie. Studenten zullen in groepjes werken aan jullie ontwerpvraag. Tel… “
We weten allemaal dat het doel van de Wijkkrant o.a. is om bewoners te verbinden en ons blad is natuurlijk een graag gelezen communicatiekanaal in onze prachtige wijk. Over verbinding gesproken, wat is dan de ‘opbrengst’ van zo’n verzoekje?
Een jaar later zit ik aan tafel met Sanne van den Heuvel (47) en Carolien Terhorst (37). We ontmoeten elkaar op de HAN, op de afdeling van de Engelstalige HBO-Bachelor ‘Social Work’.
Beiden zijn docent aan deze internationaal georiënteerde opleiding en zij begeleiden ruim 150 tweedejaarsstudenten op het gebied van ‘sociale innovatie’. Dat vraagt natuurlijk om een toelichting: sociale innovatie?
Sanne: “Sociale innovatie kan heel veel omvatten. Maar het gaat er om dat onze studenten bijdragen aan sociale verbeteringen bij grote of kleine organisaties. Ze denken mee en ontwikkelen initiatieven om de sociale cohesie, de verbinding tussen mensen, te vergroten. Hoe kun je mensen ergens bij betrekken en, ook belangrijk, hoe kun je verschillende groepen mensen bij elkaar betrekken?“
Dat klinkt nog behoorlijk abstract, maar Carolien antwoord snel op mijn vraag naar een concreet voorbeeld:
“Vorig jaar hebben studenten een project in Arnhem begeleid: ‘City at Home’. Dat project richt zich op vrouwen met een migratieachtergrond. Die vrouwen hebben zelf een heel verschillende achtergrond, in leeftijd, in taal, in religie. Onze studenten konden helpen om inzicht te bieden in wat die vrouwen precies nodig hebben. Soms betekent het dat er een concrete workshop aangeboden kan worden. Maar het kan er ook toe leiden dat de vrouwen met hun eigen expertise zelf een bepaalde workshop aanbieden. Bijvoorbeeld op het gebied van mode en kleding. Doel is om ze een netwerk te laten opbouwen zodat ze dus meer in de samenleving komen te staan.
Een ander voorbeeld is ‘Go Short’ in LUX. Dat is een jaarlijks filmfestival met korte films dat draait op een grote vrijwilligerspool. Maar men vond zelf de groep vrijwilligers eigenlijk te eenzijdig van samenstelling en wilden zoeken naar mogelijkheden – en daar hebben onze studenten ‘Go Short’ bij begeleid- om meer vrijwilligers aan te trekken met een meer diverse achtergrond.
We hebben vragen vanuit organisaties die een voedselbos op willen zetten of al draaien, van een wijkcentrum, een straat, een school, of ook groeperingen binnen een school, bijvoorbeeld een vaksectie.”
Sanne vult aan: “Het zou leuk zijn als dit artikel sociale organisaties aan het denken zet of wij iets voor hen zou kunnen betekenen. Daarom heb ik deze advertentie destijds ook in ‘mijn’ Wijkkrant geplaatst. Ja, ook een beetje mijn krant: één keer per maand trommel ik mijn jongens van 12 en 15 op en dan gaan we de Wijkkrant bezorgen. Onze manier om in onze wijk iets terug te doen.”
Destijds heeft de advertentie geen reactie opgeleverd, maar wie weet …
Deze advertentie heeft niets aan actualiteit ingeboet!
-----------------------------------
“Social Work is de enige internationale bachelor in social work die er is in Nederland. Vanaf het eerste moment doe je ervaring op in de internationale praktijk. Je leert experimenteren met vernieuwende aanpakken en creatieve middelen. Je kan overal ter wereld aan de slag. Je verbindt mensen en maakt communities sterker, weerbaarder en zelfredzamer. Start een gezondheidsprogramma in Calcutta. Zet een muziekschool voor kinderen en tieners op in een Zuid-Afrikaanse township. Werk mee aan een programma dat vrouwen in Nepal via microkrediet helpt hun eigen bedrijf op te starten. Ontdek deze veelzijdige opleiding!”
Bron: han.nl