Nijmegen-Oost heeft er best veel: wielrenners. Op zondagochtend kom ik ze in ieder geval bij bosjes tegen. Voor deze fitte tweewielers organiseren Maarten van den Enden en Els Spriensma vegetarische fietsvakanties in Frankrijk. Eind mei vertrokken ze voor hun eerste reis dit jaar naar het oosten van de Mont Ventoux.
Tekst: Karin Veldkamp. Fotografie: Hans Hendriks
Maarten studeerde economie en Els orthopedagogiek, ze kennen elkaar al van de middelbare school en hebben samen een reisorganisatie opgezet. Geen jeugdwens... Het liep gewoon zo. Het begon allemaal in Nieuw-Zeeland, waar ze een half jaar op de fiets het land wilden verkennen. Toen ze daar een baan aangeboden kregen in een hotel, zijn ze uiteindelijk bijna twee jaar gebleven en eenmaal terug ‘blijven hangen' in de reiswereld. De switch van economie en orthopedagogiek naar de reiswereld werd definitief toen de twee in Frankrijk voor een reisorganisatie werkten en om en om een half jaar in Nederland en Frankrijk te vinden waren. “We hebben daar tien jaar gewerkt en gewoond en kennen Frankrijk dus heel goed, want naast het begeleiden van de fietsreizen, fietsten we zelf ook veel daar. Het is natuurlijk een prachtig land om te fietsen met veel mogelijkheden voor wielrenners".
Na tien jaar Frankrijk settelden ze zich in Nijmegen Oost en gingen werken in loondienst, maar na verloop van tijd begon het weer te kriebelen. In 2019 zetten ze hun eigen reisorganisatie VegaVelo op. “Het was net voor corona, dus de eerste paar reizen liepen wel maar daarna werd het stil”, aldus Maarten.
Eitje bij het ontbijtje
Hun fietsreizen worden aangeboden vanuit één plek. Els en Maarten huren een groot huis en dat is de standplaats vanwaaruit er dagtochten worden gemaakt in ruige en bergachtige gebieden als Ventoux, Drôme, Morzine, Savoie maar ook in de Tarn of Sauerland in Duitsland. Terug van een pittige tocht gaan Maarten en Els aan de slag in de keuken met het vegetarische menu, want dat is een van de twee pijlers van VegaVelo: “Zelf zijn we veganistisch, maar dat is net een stap te ver voor het runnen van een reisorganisatie, mede omdat het aanbod in Frankrijk te beperkt is. Tevens is voor veel mensen, die gewend zijn vlees te eten, de overstap naar volledig plantaardig soms te groot, daarom koken we vegetarisch en krijgt iedereen een eitje bij het ontbijt".
Vette hamburger
Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe de deelnemers van hun reizen bij hen terecht komen, maar het blijkt dat de wielrenners niet bewust kiezen voor een vegetarische reis. “Mensen eten toch graag een vette hamburger, maar dat kan ook ‘vegetarisch', Dan moet je het natuurlijk wel aanbieden als een echte hamburger met frietjes en er lekker ketchup en mayonaise bij serveren. Van een hamburger met frietjes worden mensen blij en daardoor wordt vegetarisch eten wat toegankelijker. We merken wel dat mensen nog steeds denken dat ze een stuk vlees nodig hebben om goed te kunnen fietsen, maar dat is natuurlijk niet zo. Er zijn voldoende andere producten waar de juiste voedingsstoffen in zitten en waar je goed op fietst. Dit zijn regelmatig gespreksonderwerpen tijdens de fietsreizen, want mensen zijn wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden. De meeste deelnemers komen dus niet bij ons vanwege onze vegetarische insteek, maar omdat ze willen fietsen en daarbij nemen ze ons uitgangspunt voor lief. We hebben eigenlijk nog maar één deelnemer gehad die zelf veganistisch was en daarom naar ons kwam. De mensen gaat het om het fietsen en daar zit natuurlijk ook onze specialiteit. We zijn bekend met wielrenners en weten wat een wielrenner nodig heeft qua routes en voedsel”.
Geen vliegreizen
Voor Maarten en Els liggen er nog vele wegen open, maar ze houden het voorlopig op Frankrijk, Duitsland en België: “Je kan een vakantieseizoen langer maken, maar we bieden liever geen vliegreizen aan. Natuurlijk kan je later in het seizoen in Spanje fietsen, maar het vraagt meer organisatie voor ons en de deelnemers, want die nemen hun eigen fiets mee en die moet dan op de trein etc. Misschien in de toekomst… Maar dat zien we dan wel weer. We hebben niet de ambitie om met personeel te gaan werken”, lachen ze beiden.