Dat de coronacrisis grote verandering teweeg zou brengen in de horecawereld leek onvermijdelijk. En inderdaad overspoelde een golf van overnames tijdens en na de eerste lockdown het uitgaansleven van Nijmegen-Oost, maar vrijwel nooit vanwege de coronapandemie.
Door René Pennock, foto: Anton de Wildt
Daan Muller sloot 26 juli Voldaan op de Van 't Santstraat. 'Ontdaan' stond er op de gevel op de dag van de sluiting. Nino en Annamarie Casella verhuisden er met Pasta e Fagioli van de Van Welderenstraat naartoe.
Ook Wout van Waud, honderd meter verderop, vond het na 7 jaar wel welletjes. La Belle Excuse nam het over. Het is nu een Franse wijnbar met een goed assortiment wijnen, speciaalbieren, rums en whisky’s, maar waar je ook regionale specialiteiten kunt eten. En dan bedoelen ze Frans regionaal, want eigenaar Sébastien rijdt wekelijks naar Frankrijk om wijnen, kazen, worsten, tapas en ingrediënten voor hun desserts, salades, gerechten en de plats du jour zelf in te kopen.
Ook Baan Isaan, nog eens honderd meter verderop, wordt overgenomen. Lamyai Inboonya gaat na twintig jaar, met een Thaise ‘Michelin’-ster op zak, met pensioen. Dochter Ora gaat elders verder. Er komt een nieuw Thais restaurant onder de verrassende naam New Baan Isaan.
Stefan en Monique Peeters van Lunchroom-’bijna-alles-is-hier-te-koop’-DeDaale op de Daalsewegrotonde voegden de daad bij het woord en verkochten de hele lunchroom. Jette van Loozenoord nam het over en noemt het nu Brasserie Jolie. Op de vraag: “Wat ga je er doen?” antwoordt ze vol enthousiasme: “Lekkere boterhammen maken!" Haar oma bakt de taarten. Ook salades, yoghurtjes en Italiaans schepijs.
Ontbijt/lunch/diner-restaurant Tati op de Koolemans Beijnenstraat maakt onder nieuw management van Robert Renzema een doorstart. Tati gaat nu echter verder dan vegetarisch: alles is vegan.
Selmar de Roo nam In De Kazerne op de Molenveldlaan over. Alles blijft er bij het oude. Selmar is al eigenaar van de Ontmoeting, de Pelgrim, de Hemel en Hotel Credible elders in de stad.
De overname van Klinkklaar aan de Tooropstraat was al beklonken vóór de lockdown. Eric van Wijk was na ruim twintig jaar toe aan iets nieuws. De overname door Bastien, Sjoerd en Tim van Glaswerk werd wel uitgesteld, maar is nu een feit.
Over de nieuwe brouwerij/proeverij Brouwtoren op de Waldeck Pyrmontsingel hebben we het in de vorige Wijkkrant al uitgebreid gehad.
Tot slot sloot hotelketen Amrâth het Belvoir Hotel en het bijbehorende restaurant Brasserie Charlemagne. Zij weten de sluiting wél aan de coronacrisis, maar het hotel liep eigenlijk al langere tijd slecht. Het zal zeker niet worden afgebroken, want het hotel is van een andere eigenaar dan de appartementen erboven.
Veel goed nieuws dus van het horecafront. Verrassend, want het zijn zware tijden voor deze branche. Gelukkig zijn er nog genoeg enthousiaste ondernemers die de wijk gezellig houden!
Alleen café/bar Bij Basje is inmiddels een woonhuis met twee appartementen geworden, maar dat zat al in de koker voordat corona toesloeg.