Jeroen van Zuylen is 61 en een jongensachtige, enthousiaste bewoner van de Cipresstraat met een brede belangstelling. Hij houdt zich niet alleen bezig met onze wijk, maar ook met natuur, milieu, geschiedenis en actievoeren. Hij werkt al meer dan 25 jaar bij Sovon, hét instituut voor Vogelonderzoek in Nederland, dat gevestigd is op de universiteit.
Tekst: Kor Goutbeek, fotografie: Marc van Kempen
Jeroen wil geld ophalen voor Natuurtuin de Hortus, de semi-natuurlijke tuin in Park Brakkenstein. Dat doet hij door 1000 km door Nederland te fietsen. Waarom? “De Hortus bestaat 50 jaar en heeft altijd geld nodig, nu bijvoorbeeld om de knuppelpaden door het moeras te restaureren. Ik loop er elke dag mijn lunch-rondje. Het is heel gevarieerd qua landschap en plantengroei; je kunt er zitten en genieten en in alle rust de seizoenen meemaken. En dankzij de heuvel van stenen, kun je je zelfs in de Alpen wanen, met dat klaterende bergbeekje. Een oase in de stad.”
“Op 27 mei 8.00u vertrekken we, vanaf de Hortus. Eerst fietsend in een rustig tempo naar Linden bij Cuijk waar ons koffie en thee wacht. Daarna in een hoger tempo naar Zuid-Limburg. Op 9 juni zijn we terug weer in de Hortus. waar dan een speciale editie van het Hortuscafé wordt gehouden. Die dag wordt de beukenlaan naar de Hortus officieel omgedoopt tot Victor Westhoff-laan.” De etappes variëren van 80 tot 120 kilometer per dag. De tocht is een eerbetoon aan Victor Westhoff, natuurbeschermer en oprichter van de Hortus. Jeroen fietst langs alle zeven (identieke) Westhoff-beeldjes die verspreid over heel Nederland in natuurgebieden staan en waar Westhoff veel voor heeft betekend: voeren langs:
- Het Geuldal, Zuid-Limburg
- Meijendel, duinen bij Den Haag
- De Verbrande pan, Bergen aan Zee
- Badhuiskuil, Terschelling
- Springendal, Ootmarsum, Twente
- Korenburgerveen, Achterhoek
- Hortus Botanicus, Nijmegen
Bij alle beelden staat de tekst:
Hij observeert - hij beschrijft de natuur - in al haar verscheidenheid - telkens weer - hij volgt de natuur. - Ter gedachtenis aan Victor Westhoff (1916 - 2001)
“Onderweg wil ik aandacht besteden aan natuur, milieu, klimaat en: aan mooie, inspirerende initiatieven. Er staan daarom de nodige extra activiteiten op het programma: in Helmond gaan we op bezoek bij Willem van der Velde, de beeldhouwer van de beeldjes, in het Geuldal is er een excursie van het IVN, in Drenthe bezoeken we de Hobbitstee, de oudste nog bestaande woongroep van Nederland, in het Springendal is er een lezing over Victor Westhoff en in het Limburgse Sterrebosch zien we waar actievoerders gestreden hebben tegen de uitbreiding van autofabriek Nedcar.” Wie een bedrag sponsort, kan gezellig meefietsen. Meefietsen kost niks, maar kom liever niet met een e-bike. Zorg wel zelf voor eten en drinken en eventueel voor overnachtingen onderweg. Je kunt een klein stukje, een hele etappe of de hele tocht meefietsen. Geef je op bij .
Wie was Victor Westhoff?
Plantensocioloog en hoogleraar Vegetatiekunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen van 1967 tot 1981. Hij was ook boeddhist. Tussen 1970 en 1973 verscheen het driedelig werk Wilde Planten, dat een uitvoerige beschrijving geeft van vegetaties en planten in Nederlandse landschappen. Van dit werk werden er meer dan 100.000 verkocht, een ongekende bestseller voor een natuurboek in die tijd. Hij had grote invloed op het natuurbeheer: door te maaien wilde hij bijvoorbeeld oud agrarisch gebruik in ere herstellen dat de voorwaarden schept voor grotere variatie aan planten, zo was zijn overtuiging.
Sponsor Jeroens fietstocht en de Hortus!
Dat kan via de qr-code of met een bijdrage op NL 24 RABO 0360 9616 49 t.a.v. Hortus Nijmegen, ovv ‘sponsortocht Jeroen’