Op 5 november jl. werd Nick Kersten, priesterstudent bij de Maria Geboortekerk, gewijd tot diaken in de St. Janskathedraal in Den Bosch. In 2023 wordt hij tot priester gewijd.
Tekst: Marjon Spoorenberg, foto's uit eigen beheer
Geschiedenis
Tot in de jaren 50 van de vorige eeuw kwam het op het platteland vaak voor dat de oudste zoon de boerderij van zijn ouders overnam en de tweede zoon priester werd. In de jaren 60 kwam hier verandering in. Er werd tegen allerlei bestaande instituties geschopt, ook tegen het instituut kerk. Steeds meer jongeren gingen studeren en bepaalden zelf hun studiekeuze. Zelden werd er nog maar gekozen voor een priesteropleiding.
Binnen de katholieke kerk kwam ook een emancipatiegolf op gang. Vrouwen wilden meer betrokken worden bij de kerkdienst en de kerkdiensten werden moderner. Er kwamen beatmissen. Dit alles kon echter niet voorkomen dat de kerken leeg liepen. Mensen voelden zich steeds minder thuis bij de kerk. Die tendens zet zich tot op de dag van vandaag voort. Hierdoor, maar ook door het gebrek aan priesters, moeten kerken noodgedwongen sluiten. En de priesters die er nog zijn, pendelen op zondag vaak van het ene kerkgebouw naar het andere om de kerkdienst op te voeren.
Dan is het des te verrassender om een jonge diaken aan te treffen in de Maria Geboortekerk.
Bewuste keuze
Nick is 31 jaar, afkomstig uit Uden, uit een hecht en hardwerkend gezin. Hij heeft nog een broer. "Wij zijn katholiek opgevoed, gingen met kerstmis naar de kerk, maar liepen verder de kerkdeur niet plat”, begint Nick het gesprek. "Ik heb wel de communie gedaan en het vormsel ontvangen.
Na de middelbare school ging ik naar Nijmegen om Management, Economie en Recht te studeren aan de HAN. Ik voelde me echter niet thuis bij de HAN en kocht een bijbel, noem het maar studieontwijkend gedrag. Hier kwam een bekeringsmoment voor mij, ik ging meer naar de kerk en er kwam een verlangen in mij dat ik niet gelukkig zou worden als ik niet voor het priesterschap zou kiezen. Ik kon me als het ware geen leven voorstellen zonder priester te zijn. Je kunt het vergelijken met als je een vrouw of man ontmoet waar je helemaal gek op bent en denkt dat je alleen met die persoon gelukkig kunt worden. Vervolgens ging ik weg uit Nijmegen om mijn studie in Eindhoven af te maken, maar kwam later toch weer terug naar Nijmegen om theologie aan de universiteit te gaan studeren. Na het behalen van mijn bachelor ging ik naar Leuven voor mijn master. Daarna ben ik nog een jaar naar het seminarie gegaan in Den Bosch. Vorig jaar ben ik begonnen als priesterstudent bij de Maria Geboortekerk.
Voor mijn ouders was het misschien wel een verrassing dat ik priester wilde worden, maar ze hebben me geen strobreed in de weg gelegd. Ze zijn trots op me en blij dat ik op mijn plek zit en gelukkig ben.” Uiteindelijk is dat toch de wens van iedere ouder.
Levendige kerk
Nick heeft het heel erg naar zijn zin bij de Maria Geboortekerk. "Het is een levendige kerk, waar we mensen welkom heten, na de kerkdienst drinken we ook altijd een kopje koffie”, vervolgt Nick het gesprek. "De parochianen variëren in leeftijd van jong tot oud, uit de buurt maar ook uit de omgeving van Nijmegen. We hebben een kinder- en tienerclub en een club voor studenten. Door het hele jaar heen organiseren we ook allerlei activiteiten. Zo hebben we op 11 november het St. Maartensfeest gevierd. Daarvoor hadden we een paard geregeld en iemand die als St. Maarten figureerde. Er liepen 30 tot 40 kinderen omheen en ik was de bedelaar die de mantel van St. Maarten toegeworpen kreeg.” Nick moet er nog om lachen als hij er aan terugdenkt.
"In januari starten we weer met een cursus groeien in geloof: de Alphacursus, een gespreksgroep waar mensen met elkaar in tien bijeenkomsten over het geloof praten. We eten dan ook samen en zo ontstaat er een verbondenheid waar mensen zich veilig voelen om zich uit te spreken over allerlei geloofszaken. Het is de tweede keer dat ik dit organiseer en ik verheug me er nu alweer op."
Zingeving
In deze tijd zijn veel mensen op zoek naar zingeving: wat is de zin van mijn bestaan? Door corona, maar ook door de zorgen om het klimaat en de oorlog in Oekraïne zijn mensen veel bewuster bezig met hun leven. Mensen zitten met allerlei levensvraagstukken en Nick biedt dan graag een luisterend oor. "Ik ga de diepte in met de mensen, op zoek naar hun zielenroerselen. Ik wil ze niet bekeren, maar ze begeleiden in hun eigen zoektocht naar God.”
Toekomst
In juni word Nick tot priester gewijd. Het is dan nog niet helemaal duidelijk of hij bij de Maria Geboortekerk kan blijven. ”Ik kom in ieder geval wel te werken in het Bisdom van Bosch.” Hij ziet de toekomst rooskleurig in. ”Er gaan natuurlijk steeds minder mensen naar de kerk, maar er komen ook minder priesters. Dus er zal echt wel ergens een baan voor me zijn.”