Mi Barrio op de Fransestraat is gesloten. Restobar 58 heet het sinds kort, ook wel Fiftyeight, vernoemd naar, je raadt het al: het huisnummer. Een heel ander restaurant, maar verrassend genoeg van dezelfde eigenaren.
Tekst: René Pennock, fotografie: Marc van Kempen
Het horeca-echtpaar Saskia van Heerde en Bas Pesulima runt het nieuwe restaurant nu samen met hun dochter Nona Pesulima en haar vriend Niek van Lieshout (derde generatie horeca). Een echt familiebedrijf, want ook Ziggy, de zoon van Saskia en Bas, werkt mee en ook een echt wijkrestaurant want de hele familie woont in Oost. ”Onze kinderen zijn inmiddels wel gewend dat we nooit thuis eten", zegt Saskia, "we eten elke dag hier met het personeel."
Alles viel opeens op z'n plaats
Het restaurant is stevig heringericht. Bij binnenkomst is rechts een loungeruimte, links is het restaurant. "Mi Barrio is altijd een geweldige zaak geweest en het liep goed, maar we waren na tien jaar gewoon toe aan iets anders”, vertelt Saskia. "Onze wens was al langer om verfijnder te gaan koken, maar het lukte ons maar niet de puzzelstukjes van iets nieuws aan elkaar gelegd te krijgen, totdat er nieuwe koks binnen kwamen lopen die wisten dat we een level-up wilden. Met natuurlijk verloop is de hele keukenbezetting veranderd, totdat alles opeens op z'n plaats viel. Toen zijn we de boel gaan omgooien. We hebben het interieur zelf bedacht, geen interieurdesigners ingehuurd om 'een concept' - bah! wat een akelig woord - te bedenken of uit te voeren. Het industriële zit al in het pand, we hebben daar luxe aan toegevoegd met de meubels en de kaart. Door de doorzichtige gordijnen zit je 's avonds binnen lekker omsloten, maar kun je toch naar buiten kijken."
We blijven altijd in voor gekkigheid
Fiftyeight serveert lunch en diner. De lunchkaart is een selectie van de avondkaart. "We hebben vier nieuwe koks en een nieuwe chef. De hele manier van koken is totaal anders. Op tafel ligt het chefs-menu met steeds wisselende gerechten en op de site staat ons à-la-cartemenu, dat trouwens ook regelmatig met de seizoenen mee verandert. We serveren geen voor-, hoofd- en nagerechten meer, maar tussengerechten op basis van de Franse keuken, met Japanse invloeden, bereid met enkel verse Nederlandse producten. Onze chef Bas Diepenbroek houdt van smaakexplosies, dat zie je terug in de kaart.”
De volgende generatie, Nona en Niek, brengt nieuwe specialisaties in. Niek is sommelier en heeft een kaart met meer dan 80 wijnen samengesteld. Nona is cocktailspecialist. Naast de klassieke cocktails maakt ze regelmatig een nieuwe cocktailkaart. Een viergangenmenu kost € 58,-, een vijfgangenmenu € 68,-, maar we hebben ook al gerechtjes van € 13,- en we hebben een biteskaart met hapjes voor in de lounge of op het terras.
Dat Restobar Fiftyeight betere kwaliteit wil bieden, blijkt wel uit het kopje koffie. Er ligt geen koekje bij, maar een fudge van beurre noisette met wat zeezout. "Maar we staan ook open voor feesten, bruiloften en partijen”, zegt Saskia, “want we blijven altijd in voor gekkigheid."