Villa Sprezzatura schittert aan de Sophiaweg. Het grote witte huis met zijn wijnrode kozijnen omvat een ruime tuin en een prachtige Orangerie waar op 25 juni iedereen een kijkje kan nemen. Een aanrader!
Tekst: Karin Veldkamp. Fotografie: Bert Hendrix
Karin den Boer en Geert Meijer ontvangen ons hartelijk. Ze wonen nu een jaar in de villa en het jaar daaraan voorafgaand hebben ze het huis grondig verbouwd. "We komen uit Wageningen en daar hadden we de afgelopen vijf jaar ook een grote tuin die bezocht kon worden. We werkten nog, maar toen we stopten met werken deed zich de mogelijkheid voor om meer te gaan tuinieren en zijn we op zoek gegaan naar een ander perceel. We wilden niet per se naar Nijmegen, maar wel enigszins in de buurt blijven van onze ouders die in de Betuwe wonen. We gingen op zoek via Funda en zijn vervolgens gaan rondrijden. We wilden niet op het platteland wonen, maar in de buurt van een stad en dan wordt het lastiger om een groot perceel te vinden. Toen we dit pand zagen, met een oppervlakte van 3500 vierkante meter, waren er eerst wel wat twijfels want het stond al twintig jaar te koop en er moest erg veel aan gebeuren. Maar we ervaren het nu als een lot uit de loterij".
Amfitheater
Als we de aankoop en de perikelen eromheen uitgewisseld hebben, lopen we via het dakterras de tuin in. Het woonhuis ligt op de eerste verdieping en vanaf het aangrenzende dakterras hebben we een mooi overzicht op de tuin. Tulpen, in bakken, borders en tussen de nieuwe aanplant, geven veel kleur en sfeer aan de tuin. De vijver is wat groen van alle pluisjes, maar past goed in het licht golvende terrein. Karin is tuinarchitect van huis uit en kon haar hart hier ophalen. "Het ontwerp voor de tuin was zo klaar", lacht ze. "Al ver voordat we klaar waren met de verbouwing." We dalen de trap af en aan de achterzijde grenst het perceel aan de bosrijke tuin van de buren. Twee kleine kassen in de sfeer van een Engels greenhouse staan bomvol met zelfgekweekte planten. "Kijk, in deze kas staan tachtig verschillende soorten geraniums. Dat lijkt veel maar er zijn over de duizend soorten." Ik geloof dat ik er drie ken... dus duizend.... is best veel. Door de tuin kronkelt een pad en dat brengt ons via de vijver met rotstuin, naar een klein oud amfitheater.
Meer voldoening dan winst maken
Wauw wat prachtig om dat in je eigen tuin te hebben. Dat beamen Karin en Geert onmiddellijk. "Ik heb het ontwerp om een aantal bestaande dingen, zoals het amfitheater en de vijver, heen gemaakt." In de uiterste hoek staat een lage schuur, de 'grot', waarop een zitje onder het prieel. Karin en Geert kunnen de tuin vanuit alle hoeken bekijken want ik ontdek steeds meer zitjes; aan de vijver, onder een boom, in een schuurtje etc. De aanleg van de 'bestrating' heeft een bedrijf gedaan, maar alle aanplant komt uit eigen handen. Het staat dan ook overal vol met kleine planten die allemaal nog een keer de tuin in moeten, ze hebben er een dagtaak aan en voor Geert was het verbouwen en sjouwen wel een overgang na 35 jaar zit- en denkwerk bij een bank. "Het is inderdaad een grote overgang, maar dat vind ik mooi. Ik ben graag fysiek bezig. Dit alles is erg leuk om te doen en het is erg fijn om daar erkenning van anderen voor te krijgen. Dit geeft mij meer voldoening dan winst maken bij de bank", vertelt hij met zijn olijke uitstraling.
Felle en warme kleuren
Als we de tuin rond zijn lopen we de Orangerie binnen. De bijna volledige onderverdieping is van een bedrijfsfunctie omgetoverd naar een ruime, kleurrijke plek om te zitten. Het enorme dakraam hebben ze speciaal laten maken door een smid. Vier tafeltjes worden omringd door vier stoelen, die per setje in felle kleuren zijn geschilderd. "We hebben bijna alles tweedehands gekocht. We houden er erg van om overal alles vandaan te halen. We hebben net zo lang gezocht tot we zestien dezelfde stoelen hadden". Kasten, hangend, staand, alles is tweedehands en in warme kleuren geverfd. "Kijk: deze lampen zijn eigenlijk plantenbakken, opgeknapt door een kleurtje. We gaan hier straks groepen ontvangen. Niet voor een feestje maar voor rondleidingen. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Tuinenstichting en dan mogen leden elkanders tuin bezoeken, een keer per jaar. En andere groepen vanaf 10 personen zijn natuurlijk, op afspraak, ook welkom, Entree is vijf euro, met koffie en cake. In de Orangerie kunnen ze dan een kopje koffie met zelfgemaakte frambozencake krijgen. We doen het allemaal voor de hobby en het is erg fijn als mensen genieten. We hadden in coronatijd, in Wageningen, een groep dames die zo blij waren dat ze even ergens heen konden gaan na anderhalf thuis zitten. Daar worden we blij van."
Villa Sprezzatura opent een aantal dagen haar tuindeuren op jaarbasis. De eerste is op 25 juni van 10.00 tot 16.00 uur. De tuin is deze dag gratis te bezoeken. Meer info: www.villasprezzatura.nl.