Een rubriek waarin Gottfried Erdtsieck, samen met fotograaf Marc van Kempen, onderzoekt wat er een jaar na dato is gebeurd. Uit de Wijkkrantrubriek ‘Prikbordadvertenties’ van november 2022:
“Hallo, ik ben Patrick, en ik ben een tijdcapsule aan het maken die ik over 5 jaar weer ga opgraven. Ik vond een munitiekist wel het meest gepast daarvoor. Patrick Tel.: ... Ok, dat was het.”
We weten allemaal dat het doel van de Wijkkrant o.a. is om bewoners te verbinden en ons blad vormt natuurlijk een graag gelezen communicatiekanaal in onze prachtige wijk. Over verbinding gesproken, wat is dan een jaar later de ‘opbrengst’ van zo’n verzoekje...?
Op afspraak ontmoette ik Patrick van Ieperen (14) ‘een jaar later’ bij hem thuis. Hij vertelt: “Ik heb die advertentie wel geplaatst, maar ook voor drie vrienden uit m’n klas. We hadden het idee om met z’n vieren die kist met allerlei persoonlijke dingen te vullen en ergens te begraven. Onze eigen tijdcapsule. Ja, wel jammer dat we niet aan zo’n munitiekist zijn gekomen, maar we hebben toen zelf een kist gemaakt. En met ducttape, héél véél ducttape, stevig ingepakt en in april ergens begraven.”
Ik probeerde nog een beetje te vissen naar de plek, maar Patrick gaf geen krimp. Mijn vraag of het ergens in een bos was, beantwoordde hij met een guitige blik …
Dus ergens, hier in de buurt neem ik toch aan, ligt hun tijdcapsule begraven totdat ze alle vier 18 jaar zijn. En in 2028 zullen ze volgens hun afspraak samen weer naar die plek gaan en hun reis terug in de tijd maken, naar april 2023, toen ze 13 en 14 jaar waren… Patrick wil wel een tipje van de sluier lichten over wat ze in de kist hebben gedaan: “Ach, allerlei persoonlijke dingetjes uit onze kamer. En ook een filmpje op een usb-stick waar Tim en ik op aan het gamen zijn, en veel foto’s die we op ‘BeReal’ gepost hebben.”
Agora
Patrick zit met zijn drie vrienden, Tim van Bergen, Teun Romkema en Jesse Meijer, in de derde klas op het Montessori College, op de Agora=afdeling. Een afdeling waarin de leerlingen worden uitgedaagd om zelf hun leerproces vorm te geven, samen te werken, creatief te zijn en de wereld te ontdekken. Binnen Agora krijgen ze de ruimte om onder begeleiding op hun eigen manier kennis op te doen. Zij ronden hun individuele traject af met een regulier diploma. (bron: montessoricollege.nl)
Met z’n vieren komen ze wel op meer ideeën: regelmatig maken ze ook “GeoCaches”. Patrick: “GeoCaches is een soort spel, je verstopt iets ergens in de stad of in het bos en op de GeoCache-app geef je een aantal aanwijzingen. Anderen die dit spel willen spelen, gaan er dan via de aanwijzingen op de app naar op zoek, en als ze het dan vinden, posten ze dat op de app. Wij hadden een kubusje gemaakt, met een klepje, en daarin een soort logboek. Als je het dan gevonden hebt, schrijf je je naam in dat boekje en meld je dat in de app. Soms kregen we wel tien meldingen binnen een paar dagen!”
Dit verhaal brengt mij op de suggestie voor een nieuwe Wijkkrantrubriek: “Vijf Jaar Later”! En dan is de Wijkkrant aanwezig als Patrick, Tim, Teun en Jesse in 2028 hun tijdcapsule gaan opgraven …
Wat is BeReal?
BeReal is een app waarin je samen met een groep vrienden een account maakt en op een willekeurig moment je de opdracht krijgt om een foto van je dagelijkse leven te maken en die foto te delen. Je krijgt daarvoor twee minuten de tijd. BeReal is door Apple uitgeroepen tot app van het jaar. BeReal zou het alternatief zijn voor sociale netwerken als Instagram, TikTok en Facebook. De app is vooral populair bij de smartphonegeneratie die geboren is tussen 1997 en 2012.
Foto © Marc van Kempen
Bij interesse in de foto kunt u contact opnemen via:
www.marcvankempenfotografie.nl
No use allowed without permission
Online/Offline/Commercial