Toeval bestaat: beiden zijn werkzaam als artiest in de muziek, beiden zijn kapper. Knippende muzikanten of musicerende kappers, wat paste het beste bij jullie, vraag ik William Smulders en Lieke Grey in hun sfeervolle kapsalon. De muzikale band was er het eerst, zeggen ze. Ik ben benieuwd of die twee beroepen ook iets met elkaar te maken hebben.
Tekst: Wilmy Smeets, foto's: Bert Hendrix
Lieke hanteert de snaredrum en William de snaren van de gitaar. Beiden zingen. Ze componeren eigen nummers. Eerst is er de muziek en daarna de tekst, in de praktijk is Lieke vooral van de tekst en William van de muziek. Hij is altijd met muziek bezig, zijn inspiratiebronnen zijn Johnny Cash, Arthur Ebeling, Django Reinhardt en natuurlijk Elvis.
Lieke vindt alle muziekstijlen leuk, als artiest vind ze Madonna en Michael Jackson een voorbeeld. Inspiratie voor teksten vindt ze bij Caro Emerald en Leonard Cohen, “Zij maken waanzinnig goede teksten, ze vertellen verhalen en dat kan een tekst maken of breken”, zegt ze.
Elvis
William weet al vanaf zijn jeugd dat hij muziek wil maken én haren knippen. Op zijn 6e kreeg hij een bandje van Elvis en was meteen helemaal weg van die muziek. Vanaf zijn tiende leerde hij zichzelf gitaar spelen. Vanaf zijn twaalfde kwam de passie voor kapsels erbij. “Ik was onder de indruk van het kapsel van Elvis en heb zelf zo’n soort coupe vanaf mijn jeugd. Ik wist precies hoe ik het moest knippen bij mezelf. Als jongetje heb ik met vrienden heel wat haarstijlen uitgeprobeerd bij elkaar. Ik voelde gewoon dat ik het kappersvak in de vingers had.”
Hij kwam in zijn jeugd veel in Nijmegen voor het maken van muziek, op zijn achttiende richtte hij zijn eigen rock & roll-band op, The Cool Cats. Naast spelen voor publiek geeft hij muziektherapie aan lichamelijk gehandicapten in de Lindenberg, “ik heb daardoor heel veel geleerd op het gebied van improviseren.”
Lieke is opgegroeid in een gezin dat actief was in de entertainment-business. “Moeder had een modellenbureau, vader een evenementenbureau. Hij heeft de karaoke-shows naar Nederland gehaald, dat ging in die tijd nog met beeldplaten”, vertelt ze. Ondernemen en een goede presentatie geven van jezelf en je bedrijf zijn haar met de paplepel ingegoten. Als 14-jarige presenteerde ze al haar eerste karaokeshow. Daarbij moest ze zelf zingen en dat ging tot haar verrassing erg goed. “Karaoke zingen is echter niet goed is voor je stem”, zegt ze. “Je zingt dan vaak op een verkeerde toonhoogte voor jouw stem, dat veroorzaakt stemproblemen." Met o.a. zanglessen heeft ze haar stem gevormd tot hoe die nu is.
Buurtfunctie
Lieke en William hebben beiden de kappers- en barbieropleiding gedaan in Utrecht. Professionaliteit is zo’n beetje het eerste woord op hun site. Ze houden deze hoog door het volgen van de scholing en workshops die het door hen gebruikte haarverzorgingsmerk L’Anza aanbiedt, “Een duurzaam merk”, zegt William. “Dat spreekt veel mensen in Nijmegen-Oost aan.” Op hun site reppen ze niet over hun muzikale activiteiten, maar in de salon wordt het wél duidelijk: ze draaien de hele dag muziek, aan de muur hangen gitaren die door William en klanten spontaan worden bespeeld, je ziet een platenspeler staan, cd’s liggen op de toonbank. Ten behoeve van die professionaliteit is het wel belangrijk dat het gescheiden blijft, geen reclame voor de muzikale activiteiten op de kapperssite en andersom, vertellen ze.
De enthousiaste William en Lieke voelen zich verbonden met Nijmegen-Oost, hun kapperszaak ligt op een centrale plek en heeft ook een beetje een buurtfunctie. De mensen lopen gemakkelijk binnen (de rode loper ligt al uit voor bezoekers) en de buitenbankjes naast hun salon worden graag door buurtgenoten gebruikt. “Het is een leuke sociale wijk, gemoedelijk”, vinden ze.
Wat haren en gitaren met elkaar gemeen hebben
Is er een wisselwerking tussen muziek en kapsels & baarden, vraag ik. Ze lichten het toe: “Beide vakken zijn creatief, je moet sociaal zijn, goed met alle typen mensen kunnen omgaan en kunnen improviseren. En goed kunnen luisteren, soms ben je een halve psycholoog. Je moet voortdurend ‘aan’ staan, steeds inspelen op je klant c.q. publiek. Als muzikant zie je zóveel verschillende mensen, op bedrijfsfeesten, festivals, ministeries, woonwagenkampen, privé-feestjes, net waar je optreedt. En in beide vakken ben je ondernemer, je moet dus weten te overleven in slechtere tijden.”
Corona was voor hen zo’n tijd, de hele agenda werd leeggeveegd. In plaats van bij de pakken neer te zitten, hebben ze van de nood een deugd gemaakt. “We dachten het is nu of nooit met onze kappersplannen. Dit pand kwam vrij en we gebruikten beide lockdowns om onze zaak in te richten. We hadden niet gedacht dat het op deze korte termijn zo goed zou lopen. Toen het weer mocht, wilde iedereen naar de kapper. Bestaande kappers waren volgeboekt, maar bij ons konden ze terecht, onze agenda was leeg.”
“Als je iets met liefde doet en je pakt het goed aan, dan lukt het”, zegt William. Ze wisten waar ze aan begonnen als ondernemers. Jarenlang werkten ze beiden op oproepbasis in kapsalons en daarnaast als muzikanten. Nu ze ook inkomsten hebben uit de salon, kunnen ze wat meer keuzes maken in hun optredens. Hoewel hun agenda bomvol zit, met overdag knippen en ’s avonds muziek maken, voelt het voor ze niet als ‘werk’. “We houden niet van werken, we doen alleen wat we leuk vinden”, zegt Lieke lachend. “We kunnen dit omdat we alles samen doen. Echter, op één dag én de salon open én optreden, dat is te veel. Goed plannen is noodzaak.”
Voor hun optredens werken ze samen met een professioneel team dat alles van tevoren klaar zet. Soms werken ze als duo, soms met extra muzikanten erbij, net wat de klant vraagt. Hun favoriete nummer om te spelen is een eigen nummer: The Travel of love.
Hun salon is een basis voor hun leven, om hun passies uit te voeren zoals ze zelf zeggen. En de basis voor het gezin. De kinderen lopen er binnen na school, het is hun werkruimte, hun ‘atelier’ voor het muziekvak en het kappersvak. “We hebben veel bereikt samen en hebben niet veel wensen, behalve gelukkig en gezond blijven. Maar ooit een keten van kapperszaken, dat vinden we een mooie toekomstdroom.”
Jullie zien héél veel mensen, heb je daar een soort van levensles uit opgepikt?, vraag ik. “Jazeker, geniet van het leven en doe vooral dingen die je leuk vindt en bij je passen”.