Op zondag 3 maart wordt om 10:00 uur in de Lutherse Kerk aan de Prins Hendrikstraat een viering gehouden in het kader van Wereldgebedsdag. Het programma is gemaakt door Palestijnse vrouwen. Het thema is ‘verdraag elkaar uit liefde’.
Wereldgebedsdag bestaat sinds 1919 en er doen 173 landen doen er aan mee. Elk jaar is een ander land aan de beurt om het programma te maken, met kunst en projecten uit dat land. Op de wereldconferentie van 2017 in Brazilia werd Palestina als land voor 2024 gekozen. Dat is dus lang voor de wrede aanval van Hamas op 7 oktober, en lang voor Israëls vernietigende antwoord daarop. Eén van de projecten die aan deze dag zijn gekoppeld, is een schoolproject dat The Rossing Center uitvoert voor Joodse en Palestijnse kinderen. Zij groeien gescheiden van elkaar op. Er is veel onderlinge haat en wantrouwen. Ze zien elkaar niet als mens, maar als 'bezetter' of 'terrorist'. The Rossing Center wil aan deze negatieve stereotypen een einde maken door kinderen met elkaar in contact te brengen. In de afgelopen jaren bezochten kinderen elkaar in de klas en leerden ze spelenderwijs over elkaars geschiedenis, tradities en identiteit.
Nu, met de vernietiging van Gaza, lijkt het bijna onmogelijk om de kloof tussen de twee volken nog te overbruggen. Het mag duidelijk zijn dat in deze oorlogstijd de opgave om elkaar als mens te blijven zien, alleen maar groter is geworden. Met deze viering wil de Lutherse kerk verbondenheid uitspreken met de mensen die in het dagelijkse leven te midden van wapengeweld voor die opgave staan. De voorganger van deze bijeenkomst is ds. Willem Boon.
Speciaal voor de Wereldgebedsdag van 2024 maakte de Palestijnse kunstenares Halima Aziz een schilderij van 3 vrouwen op een vredige plek, aan de voet van een olijfboom. Ze dragen traditionele jurken zoals de tatreez (borduurwerk) thobe (jurk) of de witte sjaal.