Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Op weg naar Zuid Afrika: voorlopige stop in Kameroen en WELKOM bij opening Buurtkas Vr 12april 1830 bij Hengstdalseweg 18Foto 1 en 2

  

Deze vulkaan is voor mij helaas in de wolken , maar vooral achter politieblokkades gebleven. 

Ik moet (om andere redenen ) mijn fietsreis voorlopig afsluiten, maar kan dat gelukkig doen met voldoende ijsjes en sinaasappels en ventilatoren in de broeierig warme grote havenstad Douala. Het is me inmiddels ook gelukt om mijn fiets en andere reisspullen zoals tent en muskietennet bij een missiehuis in die stad te stallen. Daardoor kan ik eind van dit jaar van hieruit alsnog verder fietsen naar Zuid-Afrika.


Intussen heb ik van hieruit een uitnodiging gestuurd aan alle wijkgenoten in Hengstdal en Oost voor de feestelijke opening van onze Buurtkas komende vrijdag 12 april 1830 met act, muziek,  hapjes en gezelligheid . 

Ook u bent als wijkbewoner meer dan welkom l

Eigenlijk hopen we op uw komst om deze kas en al zijn mogelijkheden voor de wijk te vieren met feestelementen als een act, muziek, eten, drinken en gezelligheid.


Het stond vorige week ook al op deze oost-site.  Zie 

https://nijmegen-oost.nl/berichten/welkom-opening-buurtkas-hengstdal-vr12april-1830, maar we kunnen intussen melden dat elke bezoeker een vers verspeend bloemen- of tomatenplantje meekrijgt. 

Burgemeester en wethouders hebben gemeld dat ze verhinderd  zijn en ook dat ze geen vervangers kunnen sturen ....

Wij maken er met act, Nice music van Aint it Nice , hapjes en drankjes en dat plantje toch een feestje van.  

Kom wel  in de kas anders mist dat plantje zijn doel.


Welkom in de buurtkas!

Vrijdag 12 april tussen 18 en 20 bij Hengstdalseweg 18 


Voorlopige tussenstop in havenstad Douala Kameroen 


Nadat we met de veerboot uit Calabar Nigeria naar Kameroen al een nacht op het water moesten wachten (op marinebescherming tegen piraten ), bleek de politieke situatie in Kameroen ook ge-escaleerd. De politie blokkeerde de weg naar Buea de stad aan de voet van Mount Cameroun. Ik moest om veiligheidsredenen direct naar grote stad Douala maar er bleek ook iets meer aan de hand. 


De berg ligt namelijk in het Anglofone , Engels sprekende deel van Kameroen. Dit gebied is na de Duitse periode die eindigde in 1919 door de Engelsen bestuurd en kreeg in 1961 zelfbestuur in federatie met het Franse deel. Dat zelfbestuur met o.a. Eigen  onderwijs is hen in 1972 gewoon afgepakt. En ondanks vele vreedzame pogingen is er  nooit meer iets van teruggekomen. Sinds een paar jaar zijn er separatisten die dit niet meer pikken. Ze hebben in februari al 10 dagen gestaakt. En riepen vorige week met wat meer dan vriendelijk vragen hun landgenoten op om van 4 tot 13 april geen feestje te vieren met de regering maar alle winkels en scholen te sluiten. De francofone, Frans sprekende regering heeft daarop het gebied met politieblokkades afgesloten en gedreigd alle winkeliers die meedoen aan de staking oeen maand te verzegelen. Daarmee is de situatie flink geëscaleerd en er zijn ook slachtoffers. Er is vooral weinig uitzicht op een duurzame oplossing omdat de regering niet ingaat op uitnodigingen van instanties rond de Verenigde Naties die willen bemiddelen.


Voor touristen is de vulkaan daarmee voorlopig uit beeld geraakt. Hij wordt pas weer zichtbaar als de wolken- en regentijd voorbij is en de regering ook voor de Engels sprekende minderheid aandacht geeft. 


Tot mijn terugvlucht heb ik nog wat rondgefietst en gesproken en nagedacht over al die landen hier en al die miljoenen Africanen.

Ze drinken en eten en werken veel en zijn niet zielig. Ze dromen net als wij van beter betaald werk en van klanten die willen betalen voor eerlijke producten


Zo sprak ik bij Abeokuta in zuid Nigeria met rijstboer Asare Ferdinand  Foto 3

Hij heeft geen tractor of andere machines en kan geen rijst leveren voor 15000 Naira, de prijs van importrijst uit Thailand. Met veel extra moeite lukt het hem in de stad mensen te vinden die voor zijn eerlijke biologische rijst 25.000 kunnen en willen betalen. 

Dat zouden meer mensen moeten doen en helpt boeren als Asare en zijn vier kinderen.


Uiteraard kan (en moet)  er ook meer gebeuren. Aan corruptie, eerlijke verkiezingen en veiligheid 

In Guinee Bissau en Senegal maar ook in Ivoorkust en Ghana heb ik gezien dat veel mensen hard werken voor hun inkomen, maar ook voor eerlijke verkiezingen en graag laten zien waar ze mee bezig zijn en wat ze kunnen.


Kortom er zijn net als bij ons heel veel zaken aan te pakken , maar er is hoop en er gebeurt al heel veel : ook in probleemlanden als Liberia,  Nigeria en Kameroen. 

Heb het zelf gezien, ben veel geholpen en ben niet bestolen of bedreigd. 


Wilt u ook eenvoudig en lekker helpen voor gewone Afrikanen? 

Koop dan eerlijke producten op de markt of bij de super. Een kant en klaar groentenpakker bij  een van de eerlijke boeren (zie https://indebuurt.nl/nijmegen/eten-drinken/groentepakket-nijmegen~6793/2/) doet ook iets.


Intussen kunt u in eigen wijk voor andere zaken (als eerlijk, groen en gezellig werk) terecht in de nieuwe Buurtkas in de Vlindertuin bij Hengstdalseweg 18. 

Foto 4


Komende vrijdag 12 april 18.30 bent u er welkom bij de feestelijke opening met muziek, eten, drinken, een plantje, vragen en gezelligheid. 

Meewerken kan, maar af en toe meekijken ook.


Nogmaals Welkom

En hopelijk tot dan 

Douala dinsdag 9 april 2019 Henk 

Voor meer verhaal en foto’s zie polarsteps.com/henkhorstink wel inloggen